Dnevne novosti

Poljski regulator pokrenuo istragu o označavanju podrijetla hrane

26.05.2020 07:15 VARŠAVA, 25. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Poljska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je istragu u poljskom ogranku stranog lanca maloprodaje nakon prigovora kupaca da na uvezeno povrće stavlja oznaku domaćeg podrijetla.
Za vrijeme koronakrize vlada potiče građane na kupnju domaćih proizvoda kako bi se poduprlo domaće gospodarstvo, podsjeća Reuters. Lanac supermarketa Biedronka, koji je u sastavu portugalske maloprodajne grupe Jeronimo Martins, obmanjivao je kupce stavljajući na uvezeno povrće, poput mrkvi iz Belgije i krastavaca iz Ukrajine, oznaku domaćeg porijekla. Potrošači su se žalili da oznake navode na krivi zaključak o zemlji podrijetla voća i povrća, kazao je Tomasz Chrostny, čelnik poljske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja UOKiK.

"Pri izboru proizvoda građani sve više slijede načelo ekonomskog patriotizma i sretni su kada mogu kupiti domaće proizvode”, dodao je Chrostny." Lažne informacije u trgovinama Biedronke možda su ih potaknule na potrošačke odluke koje nisu u skladu s njihovim željama”, dodao je. Iz Biedronke i portugalske matične grupe nisu bili dostupni za komentar. Ako se prigovori potrošača pokažu točnima, regulator može kompaniji nametnuti novčanu kaznu u iznosu 10 posto godišnjeg prometa, podsjeća Reuters.

U poljskom ogranku portugalske maloprodajne grupe već je pokrenuta istraga zbog nepoštenog poslovanja s dobavljačima i spornog prikazivanja cijena. Od dolaska na vlast u 2015. godini poljska stranka Pravo i pravda (PiS) uvela je brojne mjere kako bi zaštitila domaće kompanije, uključujući zabranu rada nedjeljom, a pokušala je uvesti i poseban porez sektoru maloprodaje, podsjeća Reuters.