Dnevne novosti

Mađarska ukinula priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba

20.05.2020 07:07 BUDIMPEŠTA, 19.  svibnja (Hina/AFP) - Usprkos negodovanju i prosvjedima međunarodne zajednice, Mađarska je u utorak zabranila upis promjene spola u matične urede i ukinula pravno priznavanje rodnog identiteta transrodnih osoba.
Parlament je sa 134 glasa usvojio članak 33 prijedloga zakona koji rod definira kao "biološki spol dobiven rođenjem i utemeljen na primarnim karakteristika spola i kromosoma". Protiv članka je glasalo 56 zastupnika, s četvero je bilo suzdržano.Od 2004. do sada, u toj članici EU -a je bio moguć upis promjene spola i izdavanje novih osobnih dokumenata.

"Žalosno je i skandalozno da je parlament odlučio usvojiti taj grozan zakon, usprkos zabrinutosti više desetaka udruga civilnog društva i međunarodnih organizacija, među kojima su Vijeće Europe, Europski parlament i razna tijela Ujedinjenih naroda", rekao je Tamas Dombos, član mađarskog LGBT saveza. "Upotrijebit ćemo sva moguća pravna sredstva kako bismo osporili taj zakon pred mađarskim i međunarodnim sudištima", poručio je Dombos.

Amnesty International (AI) je ocijenio da je odluka Budimpešte u suprotnosti s međunarodnim i nacionalnim obvezama Mađarske koje se odnose na ljudska prava. Početkom svibnja, mađarski parlament je odbio ratificirati Istanbulsku konvenciju, međunarodni dokument o sprečavanju nasilja nad ženama zbog, kako je rečeno, promoviranja "destruktivne rodne ideologije". Na mađarskim sveučilištima su već ranije ukinuti rodni studiji.