Dnevne novosti

Sabor danas o osnivanju sveučilišta obrane i sigurnosti

15.05.2020 07:10 ZAGREB, 14. svibnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor nastavit će u petak rad raspravom o Prijedlogu zakona o osnivanju sveučilišta obrane i sigurnosti kojim će se dati okvir za osnutak visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za potrebe obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti.
Predviđeno je izvođenje specijaliziranih studijskih programa koji zadovoljavaju potrebe obrambenoga i sigurnosnog sustava, omogućava se razvoj interdisciplinarnog područja znanosti u polju "vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeća“.

Sveučilište obrane i sigurnosti omogućavat će obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i ovlasti povezane s domovinskom sigurnosti, navodi se u obrazloženju zakonskog prijedloga.Sveučilište obrane i sigurnosti razvijat će i bavit će se znanstveno-istraživačkim radom u potpori vojno-obrambenim i sigurnosno-obavještajnim aktivnostima te aktivnostima drugih tijela iz sustava domovinske sigurnosti.

Na posebnost visokog obrazovanja i znanstvenog istraživanja za potrebe obrane i sustava domovinske sigurnosti izravno utječe sigurnosna i obrambena politika definirana Strategijom nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske i Strateškim pregledom obrane.Obrazovanje na sveučilištu obrane i sigurnosti provodit će se za radna mjesta u sklopu obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti.

Predloženim se zakonom uređuju posebnosti sveučilišta obrane i sigurnosti s obzirom na specifičnosti obrambenog područja. Glavni smjer sustava obrazovanja za potrebe Hrvatske vojske određen je u razdoblju njezina osnutka tijekom Domovinskog rata, kad je određeno da se ona razvija kao integralni dio hrvatskog društva, stoji u obrazloženju.

Zastupnici će se u petak izjašnjavati i o amandmanima na raspravljene točke dnevnog reda, među kojima su i oni na državni proračun (132 amandmana ) od kojih je velika većina SDP-ova zastupnika Gordana Marasa i Kluba zastupnika SDP-a. Sjednica počinje u 9,30 sati.