Dnevne novosti

Sabor danas o izmjenama Zakona o Hrvatskom registru brodova

14.05.2020 07:20 ZAGREB, 13. svibnja 2020. (Hina) - Sabor u četvrtak rad nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o Hrvatskom registru brodova, radi usklađenja s Pomorskim zakonikom koji uređuje poslove utvrđivanja sposobnosti za plovidbu i statutarne certifikacije te baždarenja pomorskih objekata.

Zakonom se propisuju nužne izmjene u dijelu imenovanja članova upravnog vijeća Hrvatskog registra brodova, sukladno kojem će u njegovu radu sudjelovati predstavnici najznačajnijih korisnika usluga.

Zakonske odredbe usklađuju se s odredbama Pomorskog zakonika te izmjenama u sastavu Upravnog vijeća Hrvatskog registra brodova. Time se omogućuje da u njegovu upravljanju sudjeluju samo reprezentativni predstavnici korisnika usluga Hrvatskog registra brodova i stručnjaci s područja koja su neposredno vezana uz njegov rad. To se predviđa na način da nijedna od zainteresiranih skupina ne čini većinu u Upravnom vijeću, kako bi se osigurala istinska neovisnost i transparentnost u upravljanju radom Hrvatskog registra brodova.

Tim zakonskim prijedlogom usklađuje se hrvatsko sa zakonodavstvom Europske unije.