Dnevne novosti

Zakonske izmjene ovrhe na novčanim sredstvima - manje blokiranih građana i tvrtki

12.05.2020 07:30 SLIKA
ZAGREB, 11. svibnja 2020. (Hina) - Krajem travnja blokirane račune je imalo nešto više od 9.600 građana, s dugom od 817 milijuna kuna, dok je dug oko 7.600 blokiranih poslovnih subjekta iznosio 4,2 milijardi kuna, što je znatno smanjenje broja i iznosa duga posebice kod građana, a nakon izmjena Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, objavila je Fina.  
Naime, 18. travnja na snagu su stupile izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, kojima je propisan zastoj provedbe ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe (uključujući i obrtnike i druge koji obavljaju registriranu djelatnost) za razdoblje važenja posebnih okolnosti (do 17. srpnja ove godine), uz mogućnost produljenja trajanja posebnih okolnosti za dodatna tri mjeseca, podsjeća Financijska agencija (Fina) koja je u ponedjeljak objavila najnovije podatke o blokadama računa.

Iznimno, ovrha se nastavlja u slučaju da fizička osoba ima osnove za plaćanje radi naplate zakonskog uzdržavanja djeteta (alimentacije), druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću (druga uzdržavanja koja se naplaćuju u rentama), tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene (npr. račun pričuve zgrade i sl.).

Ovrha se u odnosu na pravne osobe nastavlja provoditi sukladno Zakonu, ali se ne obračunava zakonska zatezna kamata, objašnjavaju iz Fine.

Broj blokiranih građana pao za 96 posto, a njihov dug za 95 posto

Prema danas objavljenim podacima Fine, krajem travnja je blokirane račune imalo 9.637 građana, s ukupnom glavnicom duga od 817,1 milijun kuna. To je na mjesečnoj razini smanjenje broja blokiranih građana za 228.498 ili 96 posto, dok je vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bila manja za 15,7 milijardi kuna, ili za 95,1 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu na travanj prošle godine, broj blokiranih građana bio je manji za 96,3 posto, ili za njih 249.550, a iznos njihova duga je bio manji za 95,1 posto, ili za 15,9 milijardi kuna. Pribroji li se glavnici od 817,1 milijun kuna i dug po kamatama od 216,8 milijuna kuna, ukupan dug blokiranih građana krajem travnja iznosio je nešto više od 1,03 milijarde kuna, što je za 21,9 milijardi kuna manje nego krajem ožujka, a 22,2 milijarde kuna manje nego krajem travnja prošle godine. 

Po podacima Fine, najveći dio duga građana kojima su krajem travnja bili blokirani računi odnosno 432 milijuna kuna (bez kamata), odnosio se na dug prema građanima kao vjerovnicima. Dug građana prema cijelom financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing, factoring i osiguravajućim društvima te tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje) iznosio je 11,3 milijuna kuna (bez kamata), što je udio od 1,4 posto, napominju iz Fine.

Smanjen i broj blokiranih poslovnih subjekata i iznos njihova duga

Podaci Fine pokazuju i da su krajem travnja bila blokirana 7.579 poslovna subjekta, pravnih i fizičkih osoba, što je za 10.053 poslovna subjekta ili 57 posto manje u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini, u odnosu na lanjski travanj, to je manje za 11.249 poslovnih subjekata, ili za 59,7 posto. Krajem travnja poslovni su subjekti bili blokirani zbog dugovanja (glavnica) od 4,2 milijardi kuna, što je za 1,4 milijarde kuna ili 24,5 posto manje u odnosu na ožujak. U odnosu na travanj 2019. godine, iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata je smanjen za 38,3 posto, ili za 2,6 milijardi kuna.

Podaci Fine pokazuju da kod blokiranih poslovnih subjekata prevladavaju pravne osobe - krajem travnja u blokadi je bilo 7.206 pravnih osoba s ukupnim dugom od 5,4 milijarde kuna, od čega se na glavnicu odnosi 4,1 milijarda, a na kamatu 1,3 milijarde kuna.U blokadi su bile i 373 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovu glavnice iznosio 35,8 milijuna kuna, a pribroji li se tomu i 18,3 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem travnja je iznosio nešto više od 54 milijuna kuna.