Dnevne novosti

Sabor raspravio izmjene Zakona o obveznim mirovinskim fondovima

07.05.2020 07:15 ZAGREB, 6. svibnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor raspravio je u srijedu prijedlog izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, kojima se osigurava pravodobno postupanje HANFA-i u slučaju nastupanja posebnih okolnosti uslijed pandemije koronavirusa.

Zakonskim izmjenama nastoji se zaštititi život i zdravlje ljudi te smanjiti šteta nastala građanima i šteta u gospodarskom poslovanju vezano uz događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati.

Odnosi se to na situacije koje ugrožavaju život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušavaju okoliš, gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu. Do posebnih okolnosti koje trenutno postoje u Hrvatskoj došlo je uslijed pojave epidemije covida-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, rekla je obrazlažući zakonski prijedlog državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić.

U takvim uvjetima proširuje se spektar dozvoljenih ulaganja mirovinskih fondova i na depozite kod Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke. Također je proširena mogućnost mirovinskim fondovima za pozajmljivanje novčanih sredstava od trećih osoba u ukupnom iznosu do pet posto neto vrijednosti imovine fonda.

HANFA može povećati limit mirovinskih fondova za pozjmljivanje 

Zakonskim prijedlogom je propisano privremeno interveniranje u Zakon o OMF-ovima, tako da se HANFA-i daje ovlast da svojom odlukom poveća limit mirovinskim fondovima za pozajmljivanje novčanih sredstava od trećih osoba. Takvu odluku HANFA može donijeti samo kao iznimku od navedenog pravila, a njome može povećati limit do 15 posto neto vrijednosti imovine fonda, pritom vodeći računa o razmjernosti i potrebi svake konkretne situacije i svih uključenih sudionika, pojasnila je Burić.

Dodala je kako je donošenje ovog zakona dio mjera kojima se nastoji omogućiti žurno i adekvatno postupanje svih nadležnih tijela u novonastalim posebnim okolnostima u vezi s proglašenom epidemijom. Situacija zahtijeva hitne intervencije kroz odgovarajuće izmjene i dopune Zakona kako bi se osiguralo pravodobno i primjereno postupanje HANFA-e u posebnim okolnostima, rekla je Burić.

Lovrinović: OMF-ovi će držati u šaci Sabor i Vladu

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) ustvrdio je kako se predloženim izmjenama Zakona omogućuje obaveznim mirovinskim fondovima da budu glavni financijer RH, kontrolirat će i "držati u šaci" Sabor i Vladu i određivati hrvatsku politiku. Napomenuo je kako su sva četiri OMF-a u rukama stranih banaka i izvan hrvatske kontrole. Izmjenama zakona se proširuju nadležnosti HANFA-e, a OMF-ovima se omogućuje da se zadužuju kod HNB-a  do 15 posto u odnosu na visini njihove imovine, odnosno do 15 milijardi kuna, rekao je Lovrinović, upozorivši kako su OMF-ovi u koronakrizi već izgubili 10 milijardi kuna. Naveo je da su samo na naknadama OMF-ovi do sada zaradili 8 milijardi kuna. Ustvrdio je kako Vlada žuri u izbore, jer je u strahu od hrvatskih građana i želi to i dalje ovakvo stanje, koje treba promijeniti što prije.

Šuker: Vlada promptno reagira na aktualnu situaciju

Ivan Šuker (Klub HDZ)  ocijenio je kako izmjene Zakona pokazuju da Vlada reagira promptno na aktualnu situaciju kako bi sačuvala gospodarstvo, te istaknuo da Vlada iz financijskog potencijala Hrvatske izvlači maksimum, pa OMF-ovi na financijsko tržište mogu plasirati 16,5 milijardi kuna. Napomenuo je kako idući tjedan slijedi rebalans državnog proračuna, pa će se vidjeti što je koronakriza donijela proračunu. Odbacio je tvrdnje da su OMF-ovi u mjesec dana izgubili 10 milijardi kuna, napominjući kako su izgubili oko 1,5 do 1,6 milijardi kuna zbog pada vrijednosti dionica koje isto tako uskoro mogu početi rasti.

Anka Mrak Taritaš (Klub Glasa) najavila je potporu zakonskim izmjenama, upozorivši da se vodi računa o učincima te naglasivši važnost načela sigurnosti, razboritosti i opreza u nepoznatoj situaciji, ali i da ne reagiramo prepanično.

Stjepan Čuraj (Klub HNS-a) najavio je potporu zakonskom prijedlogu, navodeći da država mora u krizi odigrati svoju ulogu te izrazivši nadu da ćemo iz ove krize izaći puno brže nego iz prethodne.