Dnevne novosti

Sabor danas o imenovanju Hrvoj-Šipek glavnom državnom odvjetnicom

07.05.2020 07:25 ZAGREB, 6. svibnja 2020. (Hina) - Zastupnici Hrvatskog sabora nastavit će u četvrtak s radom raspravom o prijedlogu odluke o imenovanju Zlate Hrvoj-Šipek glavnom državnom odvjetnicom, nakon što je saborski Odbor za pravosuđe prihvatio Vladin prijedlog za njezino imenovanje.

Hrvoj-Šipek je pred članovima Odbora u srijedu istaknula da se za mjesto glavne državne odvjetnice javila kako bi se stvorio kvalitetan okvir za rad i daljnje djelovanje Državnog odvjetništva (DORH). "Onoga časa kad sam shvatila da se nitko od kolega iz DORH-a nema namjeru javiti, naprosto zato da se ne zaustave ustavni procesi, svojevrsni unutarnji preustroj koji nitko neće izvana registrirati, osjećala sam svoju obavezu dati svoj doprinos da se taj dio posla završi i da se stvori kvalitetan okvir za rad i daljnje djelovanje Državnog odvjetništva", rekla je Hrvoj-Šipek.

Posao glavnog državnog odvjetnika nije odlazak na rasprave, već da koordinira i usklađuje rad na svim razinama DORH-a i osigurava jedinstvenu primjenu zakona, dodala je. Naglasila da je Zakonom o Državnom odvjetništvu iz 2018. godine započela "tiha, ali vrlo bitna reforma koja može doprinijeti stabilnosti i jačanju neovisnog pravosuđa". Sabor imenuje glavnog državnog odvjetnika na Vladin prijedlog, na četiri godine, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Borbu protiv korupcije treba rješavati kvalitetnim zakonima 

Borba protiv korupcije neće se riješiti kaznenim postupcima, već kvalitetnim zakonima koji će zatvoriti rupe kroz koje se korupcija može provući, ocijenila je u srijedu kandidatkinja Vlade za mjesto glavne državne odvjetništva Zlata Hrvoj-Šipek.

Nakon sjednice saborskog Odbora za pravosuđe Hrvoj-Šipek je, govoreći o transparentnosti rada tužiteljstva i smanjivanja ovlasti Uskoka koje je predložila pred Odborom, kazala kako većina iz stručnih krugova smatra da bi trebalo redefinirati nadležnosti Uskoka.''Kako pronaći pravi kriterij da pravi predmeti ostanu u nadležnosti Uskoka nije jednostavno riješiti, ali mislim da je to kolač koji moramo zagristi ukoliko želimo želimo učinkovitiji rad Uskoka i borbu protiv najtežih oblika korupcije, pa tako i političke korupcije'', kazala je.

Upitana hoće li na poziv premijera dolaziti na stražnji ulaz, Hrvoj-Šipek je odgovorila da glavni državni odvjetnik ''mora i treba'' razgovarati s premijerom i članovima Vlade, ali bez dogovora oko kaznenog progona''. Pritom je naglasila da DORH ima svoju ulogu u zaštiti imovine Republike Hrvatske i da u pitanjima oko vrijednosti postupaka državne imovine mora biti komunikacije između Vlade koja upravlja tom imovinom i DORH-a koji je štiti.

Na pitanje bi li joj bilo draže da ju je birala struka, a čime bi se smanjila percepcija javnosti da je izbor glavnog državnog odvjetnika povezan s politikom, Hrvoj-Šipek je zaključila da način izbora nikada u potpunosti ne može zadovoljiti sve strane.

Za Hrvoj-Šipek, sadašnju zamjenicu glavnog državnog odvjetnika, Vlada se odlučila nakon razgovora sa šest kandidata koji su se javili na raspisani poziv.Čelno mjesto u DORH-u upražnjeno je od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić, podnio ostavku.