Dnevne novosti

U Ministarstvu gospodarstva potpisana dva ugovora za projekte vrijedne 268 mln kn

05.05.2020 07:05 ZAGREB, 4. svibnja 2020. (Hina) - U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta u ponedjeljak su potpisana dva ugovora za projekte Centara kompetencija (CEKOM), ukupno vrijedna 268 milijuna kuna, od čega je 173,6 milijuna kuna bespovratno dodijeljeno iz EU fondova, priopćeno je iz tog ministarstva.
„Investicije, posebno one visoke dodane vrijednosti, temelj su na kojem će počivati brzina našega gospodarskog oporavka. Zbog toga je neizmjerno važno da se one događaju usprkos okolnostima u kojima se trenutno nalazimo. Današnji projekti još su jedan doprinos tome, a siguran sam da ne i zadnji u periodu koji je pred nama. Sredstva iz fondova EU i u ovom se slučaju pokazuju kao gospodarski akcelerator koji nam je itekako potreban“, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prilikom potpisivanja ugovora. 

Radi se o projektima pristiglim na temelju Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Podrška razvoju centara kompetencija“, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture neophodne za razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija, ističe se u priopćenju.

Prvi ugovor potpisala je direktorica SMART RI d.o.o. Tina Ragužin za projekt „Centar kompetencija za pametne gradove“, ukupno vrijedan 149,6 milijuna kuna, od čega je dodijeljeno 95,4 milijuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.Projektom je predviđeno osnivanje centra kompetencija kao inovacijskog klastera, koji uključuje 17 poduzetnika i 3 organizacije za istraživanje i širenje znanja. Po riječima Ragužin, u okviru Centra previđena je provedba 6 kolaborativnih istraživačko-razvojnih aktivnosti, koje bi u konačnici trebale rezultirati s 36 novih, inovativnih proizvoda, od kojih će većina biti globalno inovativni proizvodi ili usluge u području tehnologija pametnih gradova, koje imaju vrlo visok komercijalni potencijal na tržištu.

Drugi ugovor potpisala je Larisa Vukušić, direktorica Centra kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška, za istoimeni projekt ukupno vrijedan 119,2 milijuna kuna, od čega je 78,2 milijuna bespovratnih sredstava. U pratnji direktorice Centra bio je i gradonačelnik Grada Nova Gradiška Vinko Grgić, koji je naglasio kako se radi o projektu čija je vrijednost veća i od proračuna samoga Grada, navodi se u priopćenju.

Provedbom 7 kolaborativnih istraživačko-razvojnih projekata unutar Centra, u razdoblju od 4,5 godine od početka realizacije projekta, planiran je razvoj i komercijalizacija 7 inovativnih proizvoda novih za tvrtke i tržište, zapošljavanje 10 istraživača, zaštita intelektualnog vlasništva te povećanje ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj za 150 posto. Time će se potaknuti rast prihoda, profitabilnosti te izvoza tvrtki partnera, uz istovremeno i porast broja zaposlenika, dok je u periodu od 10 godina planirana provedba 40 istraživačko-razvojnih projekata te stvaranje 25 novih tehnoloških tvrtki.