Dnevne novosti

Indijska vlada naredila svim radnicima da koriste aplikaciju za praćenje

04.05.2020 07:02 NEW DELHI, 2. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Indijske vlasti naredile su svim zaposlenima u privatnom i javnom sektoru da koriste aplikaciju za praćenje, koju je pokrenula vlada, dok je stupilo na snagu ublažavanje pojedinih restriktivnih mjera u područjima koja su manje pogođena koronavirusom.
Vlada premijera Narendre Modija je u petak objavila da se od ponedjeljka produžuje karantena za dva tjedna u cijeloj državi, ali je dopušteno "značajno ublažavanje" mjera izolacije u manje rizičnim područjima.

Prošloga je tjedna vlada pokrenuta aplikaciju Aarogya Setu (Most zdravlja) koja, pomoću Bluetootha i GPS-a, upozorava korisnike koji su mogli biti u kontaktu sa zaraženim osobama. "Korištenje Aarogya Setua bit će obvezno za sve zaposlenike, i u privatnom i u javnom sektoru", objavilo je u petak ministarstvo unutarnjih poslova. Vlasnici tvrtki morat će osigurati da svi njihovi radnici imaju aplikaciju. Zaposlenici ministarstva tehnologije i odvjetnik koji je formulirao politiku privatnosti za aplikaciju rekli su za Reuters da aplikacija mora biti instalirana na najmanje 200 milijuna mobitela da bi bila efikasna.

Indija ima 1,3 milijarde stanovnika. Aplikacija je do sada instalirana na 83 milijuna mobitela u zemlji s oko 500 milijuna pametnih telefona, prema podacima ministarstva  tehnologije. Zbog obveze korištenja aplikacije mnogi su zabrinuti zbog mogućeg kršenja privatnosti prilikom sakupljanja podataka. Kritičari naglašavaju da Indija nema adekvatne zakone o zaštiti privatnosti. "Takav potez trebao bi pratiti zakon koji pruža jaku zaštitu privatnosti te neovisno tijelo koje nadgleda provođenje tog zakona", rekao je  Udbhav Tiwari, savjetnik za javne politike internetskog pretraživača Mozilla.

Vlada tvrdi da aplikacija neće kršiti privatnost jer se podaci prikupljaju anonimno. Aplikacija može pomoći vlastima da identificiraju žarišta epidemije te da bolje usmjere zdravstvene politike, rekao je ministar tehnologije za Reuters krajem travnja, dodajući da će prikupljeni podaci biti korišteni "samo za upravljanje nužnim liječničkim intervencijama".

Kritičari ističu da oko 400 milijuna Indijaca nema pametni telefon. Vlada je također u petak objavila da će poslovni prostori koji se otvaraju morati osigurati pauzu između smjena. U Indiji je koronavirus potvrđen kod više od 37 tisuća ljudi, uz 1218 smrtnih slučajeva.