Dnevne novosti

Sabor: Prijedlogom dopuna Zakona do privremenog zastoja ovrha fizičkim osobama

16.04.2020 07:25 ZAGREB, 15. travnja 2020. (Hina) - Dopune Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima kojima se predlažu mjere kako bi građani, kojima dio primanja odlazi na ovrhe, lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice zbog epidemije koronavirusa, središnja su točka dnevnog reda o kojoj će saborski zastupnici danas raspravljati.

Prijedlogom zakona omogućava se privremeni zastoj svih ovrha na novčanim sredstvima po računu fizičkih osoba, čime će se fizičkim osobama omogućiti raspolaganje svim primanjima koja primaju na račune u bankama, kako bi lakše prebrodili razdoblje posebnih okolnosti koje znatno utječe na njihovu financijsku situaciju.

Također zakonskim se prijedlogom regulira i zastoj tijeka zatezne kamate za vrijeme trajanja posebnih okolnosti te one ne teku za vrijeme dok traju posebne okolnosti, stoji u obrazloženju.

Sjednica počinje raspravom o Prijedlogu izmjena Zakona o sportu kojim se predlaže da nadležno tijelo državne uprave daje suglasnost na novi sustav natjecanja bez obzira na vremenski rok, uz mišljenje HOO-a, Hrvatskog paraolimpijskog odbora te Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Sjednica počinje 9,30 sati.