Dnevne novosti

PIF-ovi izgubili na Ustavnom sudu

09.04.2020 07:25 ZAGREB, 8. travnja 2020. (Hina) - Ustavni sud odbio je zahtjev sljednika privatizacijskih investicijskih fondova da Vrhovni sud ponovno razmatra njihov zahtjev za naknadu štete od države u iznosu od 278 milijuna kuna, nastale, prema stajalištima PIF-ova, zbog dodjele dionica neuspješnih poduzeća u kuponskoj privatizaciji, piše Jutarnji list.

Riječ je o ustavnoj tužbi tvrtki Proficio d.d., InterFin d. d. i Slavonskog zatvorenog alternativnog investicijskog fonda (SZAIF) kojim upravlja Auctor Invest u suvlasništvu varaždinskog odvjetnika Olega Uskokovića. Auctor Invest je o odbijanju ustavne tužbe, u sporu koji seže u 1999. kada je provedena kuponska privatizacija, izvijestio Zagrebačku burzu, navodi dnevnik u srijedu.

Spomenute tvrtke pokušale su na Ustavnom sudu poništiti odluku Vrhovnog suda od 11. svibnja 2017. kojom su, na zahtjev države, preinačene drugostupanjske presude sudova u sporu sljednika PIF-ova i države. Revizija Vrhovnog suda primijenjena je na odluke Županijskog suda u Zagrebu od 8. prosinca 2015. i Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 17. svibnja 2013.

Zagrebački Županijski i Općinski građanski sud u osporenim presudama uvažili su argumente sljednika PIF-ova da im je država u postupku kuponske privatizacije prenijela paket dionica u kojem je samo 40 posto portfelja vlasništvo u profitabilnim društvima. Tako je, dokazivali su PIF-ovi, nominalna vrijednost portfelja fondova od 3 mlrd. i 429 milijuna tadašnjih DEM smanjena za čak 2 mlrd. i 283 milijuna tadašnjih DEM dionica neprofitabilnih društava.

Vrhovni je sud, provevši spomenutu reviziju presuda Županijskog i Općinskog građanskog suda na zahtjev države, zauzeo stajalište da šteta počinjena PIF-ovima nije izravno prouzročena odlukama državnih tijela, nego pristankom samih PIF-ova da sudjeluju u postupku o čijim su pravilima i odredbama bili upoznati na vrijeme.

Sljednici PIF-ova zatražili su zaštitu na Ustavnom sudu koji je pak potvrdio stajalište Vrhovnog suda, donosi Jutarnji list.

Odluku možete pročitati ovdje.