Dnevne novosti

Sabor raspravio izmjene zakona o HNB-u, SDP i Glas najavili podršku

07.04.2020 07:20 ZAGREB, 6. travnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor raspravio je u petak Vladine zakonske prijedloge vezane uz HNB, kreditne institucije i investicijska društva kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa onim EU-a radi ubrzanja priprema za uvođenje eura i pristupanju monetarnom mehanizmu EU-a, a time i sredstvima za zaduživanje.

Ivan Šuker (Klub HDZ-a) najavio je potporu zakonima istaknuvši kako je izuzetno bitno da Hrvatska što prije pristupi sustavu ERM 2 i sredstvima solidarnosti EU, a s obzirom na koronakrizu. U protivnom, dodao je, bit će veliko pitanje gdje će se Hrvatska moći zaduživati. Upozorio je kako ćemo posljedice koronakrize osjetiti već nakon 20. travnja s obzirom na smanjene proračunske prihode zbog zatvaranja tvrtki i gubitka brojnih radnih mjesta i dodao kako je pitanje koliko ćemo moći održati postojeći tečaj kune u takvim uvjetima.

Lalovac: Hrvatskoj euro treba već danas 

Boris Lalovac (Klub SDP-a) najavio je potporu zakonskim prijedlozima ustvrdivši kako Hrvatskoj euro treba već danas i pristupanje euroobveznicama. U uvjetima koronoakrize izostat će očekivan devizni priljev pod turističke sezone, tvrtke su nam zadužene i neophodna su nam sredstva europskog stabilizacijskog fonda, naglasio je Lalovac. Ocijenio je kako će to biti test povjerenja hrvatskih građana prema EU-u i euru.

Potporu zakonskim prijedlozima najavila je i Vesna Pusić (Klub Glasa) iako smatra da to izravno nisu koronavirus zakoni, jer ne rješavaju pitanje moratorija na otplatu kredita i visinu kamate. No, ne bismo sami sebi smjeli uskratit pristup financijskim instrumentima i zato je potrebno donošenje zakona koji će omogućiti prilagodbe HNB-a sanacijskim fondovima Europske središnje banke, drži Pusić. Na predložene zakonske prijedloge negativno je reagirao dio oporbenih zastupnika smatrajući kako je sada za njihov donošenje loš tajming s obzirom na koronakrizu.

Bulj: Solidariziraju se samo bankarski lobiji, Lovrinović: Euro je valuta nepostojeće države

Miro Bulj (Klub Mosta) ustvrdio je kako se radi o kukavičjim jajima licemjerno podmetnutim u vrijeme kada se ljuljaju temelji EU te zatražio povlačenje tih Vladinih zakonskih prijedloga. To pitanje traži provedbu šire javne rasprave, poručio je Bulj dodavši kako se zemlje EU-a bave svaka sobom i nema međusobne solidarnosti. Jedino se solidariziraju bankarski lobiji koji žele očuvati monopol, ustvrdio je.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) protiveći se donošenju predloženih zakona ustvrdivši kako se koronakriza koristi da bi se  Hrvatska ubacila u vlak prema Grčkoj uvođenjem eura i gubitkom monetarnog suvereniteta.Ustvrdio je kako je euro valuta nepostojeće države i da je vrijeme za dubinsko promišljanje s obzirom na brojna otvorena pitanja. Smatra kako je sada vrijeme za zaduživanje kod HNB-a koja ima 17 milijardi eura deviznih rezervi, a ne skupim kreditima poslovnih banaka što je, kako je rekao ravno samoubojstvu.

Aleksić najavio amandmane na Zakon o HNB-u

Goran Aleksić (Snaga)  najavio je podnošenje nekoliko amandmana na izmjene Zakona o HNB-u kako bi prisilila banke da poštuju pravomoćne presude u slučaju kolektivne tužbe protiv njih, a da bi se zaštitili potrošači od nepoštenih ugovornih odredaba. Aleksić je ustvrdio kako banke unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi i dalje primjenjuju nepoštene kamatne stope i valutnu klauzulu za nekonvertirane CHF kredite. Također je zatražio moratorij na otplatu kredita bez zaračunavanja kamata, kao i moratorij na leasing.

Marin Škibola (Nezavisna lista mladih ) smatra kako je predlaganje tih zakonskih prijedloga nemoralno i nekorektno prema hrvatskim građanima s obzirom da ih se, kako je rekao, više od 50 posto protiv uvođenju eura i ulasku Hrvatske u ERM2, ali da Vladu za to nije briga. Ustvrdio je kako su Bugarska i Rumunjska zastale s pristupanjem europskoj monetarnoj uniji čekajući daljnji razvoj događaja što smatra mudrom odlukom.