Dnevne novosti

Malenica: Sustavom e-Propusnica evidentirat će se propusnice i olakšati kontrola

02.04.2020 07:25 ZAGREB, 1. travnja 2020. (Hina) - Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u srijedu da putem "e-Propusnice" žele ubrzati i digitalizirati cijeli proces te evidentirati sve izdane propusnice i olakšati njihovu kontrolu.

"Sustav e-Propusnica građanima omogućava predaju zahtjeva za izdavanje propusnica prema poslodavcu, izabranom liječniku obiteljske medicine i nadležnom stožeru civilne zaštite", rekao je Malenica novinarima predstavljajući novu uslugu.

Od danas će građani, kroz sustav e-građanin, moći zatražiti izdavanje digitalnih e-propusnica, a sustav će provjeravati dostupnost svih podataka podnositelja zahtjeva.Poručio je kako je osnovni cilj sustava stvoriti jedinstveno mjesto za izdavanje propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe i učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica.

Također će onemogućiti izdavanje e-propusnica osobama u samoizolaciji jer sustav povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Kroz novu uslugu omogućuje se pregled predanih zahtjeva i statusa, kao i pregled i preuzimanje odobrenih e-propusnica u digitalnom ili PDF obliku.

MUP će provjeravati na terenu

Podaci o izdanim e-propusnicama će, s vremenskim odmakom od najviše sat vremena, biti dostupni Ministarstvu unutarnjih poslova radi provjere na terenu.Izdane e-propusnice će dostaviti građanima elektroničkim putem u osobni korisnički pretinac, a po potrebi će se moći ispisati na pisaču. Također će se moći koristiti na mobitelu jer e-propusnica na sebi sadrži i QR kod.Sustav e-propusnice dostupan je na adresi: epropusnice.gov.hr. Oni koji nisu u sustavu e-građanin i dalje će moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva putem mail adrese Stožeru civilne zaštite ili liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Malenica je upozorio kako se zlouporabom izdavanja propusnica dovodi u opasnost državu i sve građane te je apelirao na građane da budu odgovorni pri postavljanju zahtjeva. Na upit o setu gospodarskih mjera koje će u četvrtak biti predstavljene na Vladi, Malenica je rekao da je "travanjski paket" prvenstveno namijenjen poduzetnicima i gospodarstvu kako bi što lakše prebrodili sadašnju situaciju. Ako bude potrebno ,s tim će se solidalizirati čitav javni sektor. Zbog situacije s epidemijom koronavirusa u saborsku proceduru upućene su izmjene Zakona o lokalnim izborima, kako bi se prijevremeni izbori mogli održati po prestanku posebnih okolnosti.

Božinović: Napuštanje mjesta boravka od 6. travnja samo uz e-propusnice

Napuštanje mjesta boravka od 6. travnja bit će moguće samo uz e-propusnice, poručio je u srijedu ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

E-propusnice će se izdavati na rok od jednog do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se izdaju, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. ''Ako netko od ovlaštenih izdavatelja propusnica iz opravdanih razloga neće biti u mogućnosti izdati e-propusnicu, to će umjesto njega učiniti Ravnateljstvo civilne zaštite", poručio je. Naglasio je da svi koji su svi dosad izdali propusnice dužni do 5. travnja propusnice zamijeniti e-propusnicama.