Dnevne novosti

Ina potpisala tri ugovora za istraživanje na kopnu, među njima i za Dinaride

31.03.2020 07:15 ZAGREB, 30. ožujka 2020. (Hina) - Ina je u ponedjeljak objavila da je potpisala tri ugovora za istraživanje i podjelu proizvodnje na kopnu - na istražnim područjima Drava-03 (DR-03), Sjeverozapadna Hrvatska-01 (SZH-01) te Dinaridi-14 (DI-14).   
"Slijedom odluke Vlade RH, Ina je potpisala tri Ugovora o istraživanju i podjeli proizvodnje na kopnu. Spomenuti ugovori daju Ini istražna prava na istražnim područjima DR-03, SZH-01 i DI-14 na razdoblje od 3 godine, uz mogućnost produženja za dodatne dvije godine. U slučaju komercijalnog otkrića uslijediti će razdoblje eksploatacije ugljikovodika u trajanju od 20 godina", objavila je Ine putem Zagrebačke burze.

Naime, Vlada je na sjednici održanoj 12. ožujka dala suglasnost na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za sedam istražnih područja te ovlastila ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da ih potpiše u ime Vlade. Tom je odlukom Vlade Ina dobila suglasnost za tri spomenuta istražna prostora, a tvrtka Crodux derivati dva za dva istražna područja - Sava-11 (SA-11) i Sava-12 (SA-12). Također, suglasnost su za po jedno istražno područje dobile tvrtke - Vermilion Zagreb Exploration za područje Sava-07 (SA-07) te Aspect Croatia Kft za istražno područje Sava-06 (SA-06). 

Inače, Vladinim odlukama u vezi istraživanja na kopnu je, uz hrvatsku naftnu kompaniju Crodux derivati dva, koja je u vlasništvu Ivana Čermaka, u istraživanje na hrvatskom području ušla i američka naftna kompanija Aspect Holdings, i to putem svoje podružnice Aspect Croatia. Kako je Aspect Croatia tvrtka koja je osnovana i posluje u Mađarskoj, dogovoreno je osnivanje podružnice u Republici Hrvatskoj, obrazlaže se u nedavnoj Vladinoj odluci.Kanadski, pak, Vermilion putem svoje tvrtke Vermilion Zagreb Exploaration već istražuje na području istočne Slavonije, prisutan u Hrvatskoj. Ta je tvrtka, naime, u lipnju 2016. s Vladom potpisala ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za četiri istražna prostora Sava - 08, 09 i 10 te Drava-04 (SA-08, SA-09, SA-10 i DR-04).