Dnevne novosti

HUO: Građani s osiguranjem imovine od potresa mogu se obratiti osiguravatelju

24.03.2020 07:30 potres
ZAGREB, 23. ožujka 2020. (Hina) - Hrvatski ured za osiguranje (HUO) izvijestio je u ponedjeljak da se svi građani koji su sklopili ugovor o osiguranju imovine s uključenom dopunskom opasnošću/rizikom potresa mogu obratiti svom osiguravatelju i prijaviti štetu, kao i upravitelji zgrada.

HUO je u svom današnjem priopćenju izvijestio o ključnim stavkama vezanim uz osiguranje imovine kod društava za osiguranje, kao i rokovima i načinima prijave šteta vezano uz potres koji je u nedjelju pogodio šire područje Zagreba, prouzročivši veliku materijalnu štetu. HUO tako navodi da o osiguranju stambenih zgrada vode računa suvlasnici odnosno upravitelji zgrada.

Pritom su predmet osiguranja građevinski objekti koji su na upravljanju kod pojedinog upravitelja, i to njihovi stambeni i poslovni dijelovi te svi njihovi zajednički dijelovi u koje spadaju zajednički prostori zgrade (ulazno predvorje, stubište i površine izvan stanova i poslovnih prostora, podrum, sklonište, sušiona, praona rublja, potkrovlje, nadstojnički stan, prostor za odlaganje kućnog otpada, zajedničke društvene prostorije i sl.).

U istu kategoriju ubrajaju se i ostali prostori koji mogu pripadati vlasnicima (šupe i tavani te garaže ukoliko se nalaze u osiguranom građevinskom objektu), temelji i podrumski zidovi, sve ugrađene instalacije te svi ugrađeni uređaji i oprema (dizala, centralno grijanje s cisternom za gorivo, bojleri, hidrofori, uređaji za klimatizaciju i dr.), navodi se u priopćenju HUO-a."Osiguranje od potresa dopunski je rizik te je kao takav morao biti ugovoren od strane upravitelja zgrade kako bi se ostvarilo pravo na isplatu osigurnine odnosno naknadu štete", stoji u priopćenju HUO-a.

Dodaje se i da se svi građani koji su sklopili ugovor o osiguranju imovine (građevinski dio, stvari kućanstva) s uključenom dopunskom opasnošću/rizikom potresa mogu obratiti svom osiguratelju i prijaviti štetu koju će osiguratelj rješavati u sukladno ugovorenim pokrićima i zakonom i ugovorom određenim rokovima. Nadalje, naglašava se kako kasko osiguranje motornih vozila može i ne mora pokrivati štetu nastalu uslijed potresa, ovisno o ugovoru o osiguranju i uvjetima osiguranja pojedinog osiguratelja.

Osiguranici stoga trebaju provjeriti vlastiti ugovor o osiguranju i uvjete osgiuranja, te sukladno svom ugovoru napraviti prijavu štete. S druge strane, obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti ne predviđa pokrivanje štete od potresa budući da se radi o osiguranju od odgovornosti, napominju iz HUO-a. HUO  apelira na strogo pridržavanje odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite te poziva građane da se pridržavaju svih sigurnosnih uputa, pa stoga preporučuju da se šteta prijavljuje internetskim putem.

Za komunikaciju prema osigurateljima dostupne su njihove internet stranice, adrese elektronske pošte te info telefoni pojedinih društava za osiguranje. Hrvatski osiguratelji, stoji u priopćenju, spremni su operativno zaprimiti zahtjev i riješiti ga u zakonskom roku. Nadalje, osiguranicima ukazuju da mogu slijediti upute koje društva za osiguranje objavljuju na svojim internet stranicama te prethodno proučiti sklopljeni ugovor o osiguranju i ugovorena pokrića.

Pojedini rokovi koji se navode u uvjetima osiguranja (rok od tri dana za prijavu štete) su instruktivne prirode te zbog njihovog nepridržavanja ne može doći do gubitka prava iz osiguranja ili bilo kakvih štetnih posljedica za osiguranika, a što potvrđuje dosadašnja praksa društava za osiguranje koja je i sukladna odredbama Zakona o obveznim odnosima, kaže se u priopćenju.

"Kad se dogodi osigurani slučaj, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom o osiguranju u ugovorenom roku koji ne može biti dulji od 14 dana, računajući otkad je osiguratelj dobio obavijest da se osigurani slučaj dogodio. Ali ako je za utvrđivanje postojanja osigurateljeve obveze ili njezina iznosa potrebno stanovito vrijeme, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom u roku od 30 dana od dana primitka odštetnog zahtjeva ili ga u istom roku obavijestiti da njegov zahtjev nije osnovan", zaključuje se u priopćenju HUO-a.