Dnevne novosti

Od početka veljače videovezom održane 172 sudske rasprave

23.03.2020 07:25 ZAGREB, 21. ožujka 2020. (Hina) - Pandemija koronavirusa poremetila je i redovno funkcioniranje pravosuđa, ali su od početka veljače videovezom održane čak 172 rasprave, piše u subotu Večernji list.
Sudovi i tužiteljstva rade po modalitetu hladnog pogona, što znači da ni jedni ni drugi do daljnjega ne primaju stranke. Stoga je Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda, predsjednicima sudova poslao preporuke s uputama kako da organiziraju rad svojih sudova, navodi dnevnik.

Sudeći prema Sessinim preporukama, on smatra da suci svoj posao također mogu dijelom obavljati od kuće. Navodi da u slučajevima u kojima rade suci pojedinci te u onima u kojima nije potrebno održavanje rasprava, suci trebaju odluke donositi i izrađivati kod kuće, te potom organizirati njihovo otpremanje.

Što se pak tiče predmeta u kojima je potrebna odluka vijeća, Sessa smatra da se takve odluke trebaju također pripremiti kod kuće za sjednice vijeća koje će se potom održati. Preporučuje i da se izrade i otpreme sve sudske odluke koje do sada nisu bile izrađene i otpremljene, te da suci u međusobnoj komunikaciji sve više koriste komuniciranje na daljinu, telefonom, mailom ili videovezom.

A videoveza se do sada, ako je suditi po podacima Ministarstva pravosuđa, pokazala kao sjajna vrsta komunikacije između sudova te kaznionica i zatvora. Od 1. veljače do 19. ožujka videoveza je u svrhu održavanja rasprave korištena 172 puta. Putem ove veze sudovi komuniciraju sa zatvorenicima i pritvorenicima kojima moraju produžiti istražni zatvor ili izreći presudu. U navedenom vremenu, sudovi su videolinkom najviše, 57 puta, komunicirali iz Kaznionice u Glini te iz Zatvora u Zagrebu, 50 puta. S druge strane, od ukupno 23 zatvora i kaznionice u RH, takvu mogućnost komunikacije do sada nije koristilo osam ustanova, donosi Večernji list.