Dnevne novosti

Sabor: Izglasano povećanje rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci

20.03.2020 07:15 ZAGREB, 19. ožujka 2020. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je jednoglasno usvojio izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojima se od 1. travnja povećavaju potpore za drugih šest mjeseci djetetova života.
U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u sljedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, iznos se podiže za 1663 kune te iznosi 5654 kuna, što je povećanje za 41,6 posto.Za drugih šest mjeseci, ako su roditeljski dopust koristila oba roditelja, naknada je dosad bila ograničena na 3991 kunu.

Zakonskim izmjenama skraćuje se i radni staž potreban za ostvarenje prava na potporu, s 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci. Fiskalni učinak tih mjera na razini ove godine iznosi 160 milijuna kuna.

Izmijenjen je i Zakon o kemikalijama zbog usklađivanja s novim propisima iz područja kemikalija, koji su usvojeni na razini Europske unije. Njima se u svrhu rasterećenja gospodarskih subjekata ukida obveza ishođenja odobrenja za obavljanje djelatnosti s opasnim kemikalijama, ali bez izmjene uvjeta za obavljanje djelatnosti s opasnim kemikalijama.U drugo saborsko čitanje upućene su izmjene Zakona o osiguranju, kojima se zakonodavstvo usklađuje s EU direktivom Solventnost II.