Dnevne novosti

Udruga sudskih tumača i prevoditelja besplatno prevodi liječničku dokumentaciju

19.03.2020 07:25 RIJEKA, 18. ožujka 2020. (Hina) - Udruga sudskih tumača i prevoditelja (STIP) odlučila je besplatno pružati usluge prijevoda liječničke dokumentacije i usmenog prijevoda preko telefona svim građanima kojima je to potrebno, objavljeno je na internetskim stranicama riječke podružnice te udruge.  
Kako navodi STIP, ta udruga i njezini članovi u novonastaloj situaciji sa širenjem zaraze koronavirusom odlučili su pomoći zajednici i svim građanima kojima je to potrebno.  "Naime, u slučaju zdravstvenih poteškoća u kojima je teško i zaraženoj osobi i svim članovima obitelji, u trenutku kada su i izvori prihoda obitelji dovedeni u pitanje, možemo svojim doprinosom i društveno odgovornim ponašanjem pomoći zajednici", istaknuto je. 

Udruga ima više od 50 članova, prevoditelja za različite jezike kojima su također otkazani mnogi angažmani na kongresima i sastancima, te i sami znaju što znači ostati bez planirane zarade. S druge strane, navodi STOP, znaju da je obiteljima čiji je član izravno pogođen tom zarazom ipak najteže. Usluga besplatnog prevođenja pružat će se, primjerice, hospitaliziranim osobama ili onima u izolaciji kojima je potrebno poslati liječničku dokumentaciju ili obavijest poslodavcu u drugu zemlju, onima koji su ostali u izolaciji u inozemstvu pa obitelj želi stupiti u kontakt s liječnikom, ili stranim državljanima koji su u Hrvatskoj i zaraženi su koronavirusom ili su u izolaciji u našoj zemlji, a ne znaju hrvatski jezik te imaju potrebu razgovarati s liječnikom. 

"Mnogobrojne su situacije u kojima je potreban prevoditelj u kriznim situacijama. Naši su članovi profesionalni prevoditelji, stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom, ali prije svega ljudi, očevi i majke, kćeri i sinovi, braća i sestre, te je ovo način na koji žele dati svoj doprinos zajednici i odvojiti svoje vrijeme dok smo ionako svi prisiljeni izbjegavati izlaske i kontakte", istaknula je udruga. Ostale informacije i kontakti su dostupni na internetskim stranicama STIP Rijeka.