Dnevne novosti

MUP: Tražitelji međunarodne zaštite u Hrvatskoj nisu zaraženi koronavirusom

19.03.2020 07:10 ZAGREB, 18. ožujka 2020. (Hina) - Tražitelji međunarodne zaštite u Hrvatskoj nisu zaraženi koronavirusom, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u srijedu dodajući da su svi azilanti u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini pod neprestanim nadzorom zdravstvenog osoblja.
''Oni nisu došli sada u vrijeme pojačanih graničnih kontrola iz zemalja koje se nalaze na popisu rizičnih. Osim toga su upozoreni na pojavu bolesti i mjere koje je potrebno provoditi kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje'', precizirali su u MUP-u.Dodaju kako su na vidljivim mjestima u prihvatilištima postavljeni letci s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prevedeni na jezike kojima se tražitelji služe te su svima neprestano dostupne informacije o važnosti prevencije i samoizolacije. Uz to, privremeno je ograničen pristup prihvatilištima za sve osobe koje nisu neophodne za normalno funkcioniranje tih objekata.

''Napominjemo kako do danas niti jedna osoba nema simptome infekcije novim koronavirusom, a u slučaju pojave simptoma, kao i kod hrvatskih državljana, o istima će odmah biti obaviještena nadležna tijela sukladno uputama Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S obzirom na sve ranije navedeno, ne postoji opravdanje za tvrdnju i širenje straha da su tražitelji međunarodne zaštite zaraženi, nositelji zaraze i slično'', naglasili su u MUP-u. Pritom su zahvalili stanovnicima Zagreba i Kutine te partnerima iz nevladinih udruga na razumijevanju i solidarnosti koju su pokazali u zajedničkoj borbi protiv širenja bolesti.