Dnevne novosti

Na sudovima samo najhitnije rasprave, ograničene i zatvorske posjete

17.03.2020 07:30 ČEKIĆ
ZAGREB, 16. ožujka 2020. (Hina) - Zbog epidemije koronavirusa građanski odjeli sudova ne primaju stranke od ponedjeljka, na kaznenim odjelima održavaju se samo najhitniji postupci uz odgovarajuće sigurnosne kontrole, a do 1. travnja privremeno su ograničene i posjete zatvorima.

Na najvećem sudu u državi, zagrebačkom Županijskom sudu, doznaje se da građanski odjel radi zaštite zdravlja stranaka i svih sudionika u sudskim postupcima, kao i zaposlenika suda, neće primati stranke do daljnjeg. Istovremeno, na Kaznenom odjelu održavati će se samo najhitniji postupci. Sud je pozvao suce da u svakom pojedinom predmetu procijene jesu li ispunjeni uvjeti za odgodu zakazanih ročišta i rasprava te da u slučaju odgode elektroničkom poštom, poštom ili telefonom obavijeste stranke ili opunomoćenike i zakonske zastupnike o odgodi ročišta.''Svi podnesci imaju se dostavljati putem pošte ili e-komunikacijom i neće se moći neposredno predavati u prijemnoj pisarnici suda. Sve informacije će se strankama davati isključivo putem telefona objavljenih na web stranicama suda, a stranke se upućuju i na dostupne aplikacije e-predmet ili e-građani. Odvjetnici se upućuju da sve podneske dostavljaju isključivo putem e-komunikacije ili poštom te se do daljnjeg obustavlja dostava svih pismena neposrednim pisarnicama'', stoji u priopćenju. Sud će, ističe se u priopćenju, primati jedino stranke (opunomoćenike stranaka, zakonske zastupnike stranaka, svjedoke, vještake, tumače i državne odvjetnike) koji su pozvani na rasprave, uz predočenje poziva i odluku suca.

Županijski sud u Zagrebu je, sukladno uputi Ministarstva pravosuđa, obavijestio je građane da će se od 14. ožujka do 1. travnja privremeno ograničiti prava zatvorenika na posjete u Zatvoru u Zagrebu, što uključuje i zatvorenike koji se nalaze u istražnom zatvoru. Iznimno, posjet se može odobriti po posebnom odobrenju upravitelja, a kada je to nužno radi zaštite prava zatvorenika u sudskom postupku ili u drugim nepredvidivim slučajevima. U tim situacijama posjetitelji su dužni potpisati izjavu o nepostojanju zdravstvenog rizika vezanih za epidemiju koronavirusom. Slične upute objavili su i ostali sudovi.

Državno odvjetništvo (DORH) je u ponedjeljak izvijestilo kako neće primati stranke do daljnjeg te da će sva državna odvjetništva do 1. travnja primjenjivati preporuke Ministarstva pravosuđa. Prema preporukama ministarstva, pravosudna tijela nastavljaju s radom te provode sve hitne postupke i radnje uz odgovarajuću sigurnosnu kontrolu. ''Sve radnje koje nisu hitne odgađaju se na vrijeme od 14 dana, zaposlenima se omogućava rad od kuće na poslovima na kojima je to moguće, a preporuča se provođenje elektroničke komunikacije u radu sa strankama i svim sudionicima postupka gdje god je to moguće'', stoji u preporukama Ministarstva pravosuđa.

Zbog proglašene epidemije bolesti izazvane korona virusom (COVID 19), te radi zaštite zdravlja stranaka i svih sudionika u sudskim postupcima, kao i zaposlenika suda, Općinski građanski sud u Zagrebu, neće primati stranke od 16. ožujka 2020. do daljnjega, osim u izuzetnim slučajevima. Ovdje pročitajte više.