Dnevne novosti

Prijave za glavnog državnog odvjetnika do 10. travnja

16.03.2020 07:30 POTPIS
ZAGREB, 13. ožujka 2020. (Hina) - Kandidati za novog glavnog državnog odvjetnika, nakon što je ostavku na tu dužnost podnio Dražen Jelenić, svoje prijave mogu podnijeti Državnoodvjetničkom vijeću do 10. travnja.

U javnom pozivu koji je objavljen u Narodnim novinama 11. ožujka Državnoodvjetničko vijeće pozvalo je kandidate da svoje prijave podnesu u roku od 30 dana. To će tijelo kandidature proslijediti Vladi koja će Saboru predložiti imenovanje novog glavnog državnog odvjetnika na rok od četiri godine.

Za šefa Državnog odvjetništva uvjet je diploma prava i pravosudni ispit te 15 godina iskustva kao uspješno ocijenjen pravosudni dužnosnik, odvjetnik, javni bilježnik ili sveučilišni profesor pravnih znanosti. U obzir dolazi i "ugledni pravnik" s najmanje 20 godina radnog iskustva koji se "dokazao svojim stručnim djelovanjem na određenom pravnom području, kao i stručnim i znanstvenim radovima".Uz životopis, diplome i dokaz o hrvatskom državljanstvu kandidati moraju priložiti i uvjerenja o obnašanju ranijih dužnosti te 'nekažnjavanju', ali i program rada.

Kandidat koji u trenutku prijave na oglas ne obnaša državnoodvjetničku dužnost prijavi treba priložiti i pisanu vlastoručno potpisanu izjavu kojom daje suglasnost za provođenje sigurnosne provjere, stoji u javnom pozivu. Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku 19. veljače nakon što se otkrilo da je bio član masonske lože. Do novog izbora Državno odvjetništvo vodi Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek.