Dnevne novosti

ECB podupire gospodarstvo pojačanom likvidnošću i jeftinim kreditima

13.03.2020 07:40 FRANKFURT, 12. ožujka 2020. (Hina), Europska središnja banka odlučila je u četvrtak pojačati likvidnost i ponuditi jeftine kredite bankama kako bi gospodarstvu olakšala teške posljedice epidemije koronavirusa, usmjeravajući fokus na mala i srednja poduzeća.ECB je najavio kupnju imovine u vrijednosti dodatnih 120 milijardi eura do kraja godine kako bi podupro povoljne uvjete financiranja realnog gospodastva u razdoblju pojačane neizvjesnosti.
Planiraju također uvesti dodatne povoljne kredite za banke u sklopu operacija dugoročnog refinanciranja (LTRO). Kamatne stope bit će identične prosječnim kamatnim stopama na depozite, od minus 0,5 posto, dodaju. "Iako upravno vijeće ne primjećuje značajne naznake napetosti na tržištima novca niti manjak likvidnosti u bankovnom sustavu, operacije će osigurati efikasnu podršku bude li potrebno", ističe se u priopćenju.

Ti će krediti biti dostupni bankama kako bi se osigurala likvidnost u razdoblju do lipnja kada je na rasporedu novi redovni krug povoljnih kredita za banke u sklopu operacija ciljanog dugoročnog refirnanciranja (TLTRO). U tom će krugu koji će trajati do lipnja iduće godine bankama biti ponuđeni krediti po kamatnim stopama za četvrtinu postotnog boda nižim od prosjeka u glavnim operacijama refinanciranja, poručuju iz ECB-a.

To bi značilo da bi se mogle spustiti i do minus 0,75 posto."Operacije će poduprijeti bankovno kreditiranje onih koji su najteže pogođeni širenjem koronavirusa, posebno malih i srednjih poduzeća", ističe se u priopćenju.Kako bi potaknuo kreditiranje, ECB namjerava povisiti i maksimalni iznos koji će banke moći posuditi. Sve tri kamatne stope potvrđene su na dosadašnjim razinama.

Glavna kamatna stopa zadržana je na nula posto, kamatna stopa na depozite banaka na rekordno niskih minus 0,5 posto, a kamatna stopa za prekonoćne pozajmice na 0,25 posto. Čelnica ECB-a Christine Lagarde s tiskovne je konferencije poručila da je ECB snizio procjene rasta eurozone za ovu i iduću godinu zbog produbljivanja krize s koronavirusom.  

"Širenje koronavirusa veliki je šok izgledima za rast globalnog gospodarstva i eurozone. Čak i ako u konačnici bude privremenog karaktera, imat će značajan utjecaj na gospodarsku aktivnost", upozorila je Lagarde. U ECB-u sada očekuju da bi 19-člano gospodarstvo ove godine moglo porasti za 0,8 posto, čime je ranija prognoza iz prošlogodišnjeg prosinca snižena za 0,3 postotna boda.  

Nove projekcije predviđaju vrlo prigušen rast aktivnosti u prvoj polovini ove godine, nakon čega bi trebao ubrzati. U 2021. godini očekuje se rast od 1,3 posto, za nijansu slabiji nego su predviđali u prosincu. Lagarde pritom napominje da su i najnovije projekcije dijelom zastarjele budući da je njihova izrada bila dovršena prije početka krize s virusom.

Što se tiče kretanja godišnje inflacije, čelnica ECB-a napominje da bi ona ove godine trebala biti u visini 1,1 posto, ističući ipak veliku neizvjesnost prisutnu u kontekstu oštrog pada potražnje i naglog pada cijena nafte.