Dnevne novosti

Upravni sud poništio odluku prema kojoj je Plenković prekršio načela djelovanja u slučaju Pokaz

10.03.2020 07:15 ZAGREB, 9. ožujka 2020. (Hina) - Zagrebački Upravni sud prihvatio je tužbu premijera Andreja Plenkovića i poništio odluku kojom je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo da je premijer u slučaju imenovanja njegova kuma Igora Pokaza veleposlanikom u Londonu prekršio načela savjesnog i transparentnog obnašanja dužnosti.
Upravni sud je presudom poništio odluku, obustavio postupak i naložio Povjerenstvu da u roku od 30 dana tužitelju nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 3125 kuna. U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa najavili su, međutim, da će se na odluku Upravnog suda u Zagrebu žaliti Visokom upravnom sudu, ali i da će nastaviti s praksom sukladno kojoj se utvrđuje povreda načela djelovanja. Pozvali su se pritom na odluku Visokog upravnog suda od 12. rujna 2019. u predmetu tužitelja Jasmina Bajića kojom je potvrđena takva praksa.

Napominju pritom da je ta presuda Visokog upravnog suda donesena nakon odluke Ustavnog suda od 2. srpnja 2019. u predmetu Tomislava Karamarka, a na koju se u svojoj prvostupanjskoj presudi poziva Upravni sud u Zagrebu. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je na sjednici održanoj, lani 11. listopada utvrdilo da je premijer Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Odluku Povjerenstva u slučaju Pokaz premijer je osporavao tužbom pred Upravnim sudom, dovodeći u pitanje ovlaštenje Povjerenstva da donosi deklaratorne odluke kojima utvrđuje povredu "članka 5. Zakona", odnosno načela djelovanja jer smatra da se u toj odredbi isključivo propisuju opća načela postupanja dužnosnika te da zakonom nije predviđena mogućnost izricanja sankcija radi kršenja tih načela. Premijer je pred Upravnim sudom podigao i tužbu zbog odluke Povjerenstva koja se odnosi na put Vladinog izaslanstva na godišnju skupštinu Europske pučke stranke u Helsinki, a ročište u tom slučaju zakazano je za 19. ožujka.