Dnevne novosti

Sastanak ministara obrane EU-a: Memorandum o suradnji u području kibernetičke sigurnosti

05.03.2020 07:00 ZAGREB, 4. ožujka 2020. (Hina) - Memorandum o suradnji u području kibernetičke sigurnosti u sklopu projekta PESCO potpisan je u srijedu navečer u Zagrebu na marginama neformalnog sastanka ministara obrane država članica Europske unije, priopćeno je iz MORH-a.
Kako se navodi, projektom je planirano brzo stvaranje multinacionalnih mreža za odgovor, kibernetičkih timova sastavljenih od stručnjaka za kibernetičku obranu zemalja članica. Memorandum o suglasnosti u vezi sa suradnjom za PESCO projekt "Kibernetički timovi za brzi odgovor i međusobna pomoć u kibernetičkoj sigurnosti" (Cyber Rapid Response Teams and Mutual Assistance in Cyber Security), potpisali su, uz prisustvo šefa diplomacije EU-a Josepha Borrella, ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar obrane Litve Raimundas Karoblis, ministar obrane Estonije Jüri Luik, ministrica obrane Nizozemske Ank Bijleveld-Schouten, ministar obrane Rumunjske Nicolae Ionel Ciucă i zamjenik ministra obrane Poljske Pawel Wozny.

Ovim projektom planirano je brzo stvaranje multinacionalnih mreža za odgovor, kibernetičkih timova sastavljenih od stručnjaka za kibernetičku obranu zemalja članica, a za razliku od drugih multinacionalnih inicijativa u kibernetičkoj obrani koje se usredotočuju poglavito na dijeljenje i razmjenu informacija kibernetičke sigurnosti, ovaj projekt uključuje i dijeljenje ljudskih resursa što mu dodatno daje na vrijednosti, priopćeno je iz MORH-a.

Sudjelovanjem u ovom PESCO projektu ministarstvo obrane i Hrvatska vojska nastavljaju razvijati sposobnosti na području kibernetičke obrane, pri čemu je ključna uloga nedavno uspostavljenog Zapovjedništva za kibernetički prostor, dodaje se. Ministar Krstičević naglasio je kako mu je drago što je memorandum za ovaj važan PESCO projekt potpisan upravo u Zagrebu. "Zahvalio bih u ovoj prigodi ministru Raimundasu Karoblisu na predanom radu koji Litva ulaže u koordinaciju projekta. U 2018. kada je projekt pokrenut Hrvatska je bila jedna od prvih država koja se uključila. Prepoznali smo potencijal projekta za jačanje nacionalnih, EU i NATO cyber sposobnosti", rekao je Krstičević, dodajući da su od tada hrvatski stručnjaci napravili izvrstan posao te kako je siguran da će se u nadolazećem razdoblju, suradnja podići na još veću razinu.

"Jedna od najvećih vrijednosti ovog projekta, uz dijeljenje iskustva i informacija, je i dijeljenje ljudskih resursa – naših cyber stručnjaka. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska aktivno sudjeluju u razvoju projekta te ćemo u tom smjeru i nastaviti. U 2020. u Tim za brzi odgovor planiramo dodijeliti jednog stručnjaka iz našeg nedavno uspostavljenog Zapovjedništva za kibernetički prostor. U tom smislu veselim se nastavku suradnje“, zaključio je Krstičević.

Borrell istaknuo je da su kibernetičke prijetnje postale nešto s čime se suočavamo svaki dan i sve su raširenije te je upravo zato, nužno uložiti zajedničke snage i znanje u suočavanje s istima. "Obrana kibernetičkog prostora novi je izazov obrambene industrije i ovakvi projekti svakako pomažu da se još više razvijemo na tom području. Zato čestitam svim državama potpisnicama ovog memoranduma i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu", rekao je Borrell.

Ministar obrane Litve Karoblis, zemlje koordinatorice ovog PESCO projekta kazao je kako ovaj projekt ima veliku vrijednost za sve države potpisnice te kako će isti ojačati sposobnosti mehanizama obrane u području kibernetičke sigurnosti te kako će ista zasigurno poboljšati suradnju država i na drugim područjima.

Rumunjski ministar Ciucă složio se kako će ovaj projekt uvelike doprinijeti razvoju odnosa između država potpisnica te kako vjeruje da će isti polučiti izvrsne rezultate kada je u pitanju unapređenje suradnje na području kibernetičke sigurnosti, priopćeno je iz MORH-a.