Dnevne novosti

Višestruko povećan broj elektroničkih prijedloga za upis u zemljišne knjige

04.03.2020 07:30 KUĆA
ZAGREB, 3. ožujka 2020. (Hina) - Novim sustavom elektroničke komunikacije javnih bilježnika i zemljišnih knjiga, u veljači ove godine udvostručen je broj izdanih izvadaka, dok je broj podnesenih prijedloga za upis gotovo 14 puta veći u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestila je Hrvatska javnobilježnička komora.
Elektroničko podnošenje prijedloga drastično je smanjilo i vrijeme upisa od strane zemljišnoknjižnih odjela Općinskih sudova pa je tako najčešće potrebno svega nekoliko dana do dobivanja rješenja o upisu u zemljišne knjige, ističu u Komori. Iznose podatke da su u veljači javni bilježnici predali ukupno 3174 zahtjeva za upis u zemljišnu knjigu elektroničkim putem (web servisom), preko Hrvatske javnobilježničke komore i aplikacije e-Notar. U istom je razdoblju elektroničkim putem izdano ukupno 2294 izvadaka iz zemljišne knjige, odnosno vlasničkih listova.

Da bi pojednostavnili i skratili postupak upisa u zemljišne knjige Ministarstvo pravosuđa i Hrvatska javnobilježnička komora uspješno su povezali sve javne bilježnike s informatičkim sustavom zemljišnih knjiga (ZIS-OSS) kroz središnji informatički sustav javnih bilježnika - eNotar.Ističu da su ostvareni rezultati postignuti radom zemljišnoknjižnih odjela i tristotinjak javnobilježničkih ureda, ali i povećanom interesu građana za pravnom sigurnošću, koju sada postižu uz smanjene troškove.

Građanima je osim uštede vremena bitno smanjen i trošak podnošenja prijedloga u odnosu na raniju praksu kada se prijedlog podnosio "na papiru". Za elektroničke prijedloge smanjena je sudska pristojba i trošak javnog bilježnika te ukupan trošak za e-prijedlog iznosi 225 kuna. To obuhvaća sudsku pristojbu od 125 kuna i podnošenje prijedloga od strane javnog bilježnika e-putem u iznosu od 80 kn uvećano za 20 kuna PDV-a.

Novi sustav upisa funkcionira tako da javni bilježnik unese u računalni sustav propisane podatke i priloži skenirane popratne isprave - Ugovor o kupoprodaji, Ugovor o darovanju, Ugovor o diobi suvlasništva, Ugovor o kreditu, Brisovno očitovanje za hipoteku, Prijavu promjene osobnih podataka, Provedbu parcelacije… Skenirane isprave javni bilježnik potpisuje naprednim elektroničkim potpisom koji je sukladan najnovijim propisima EU te elektroničkim putem predaje prijedlog za upis u zemljišnu knjigu.

Prijedlog s prilozima je odmah vidljiv u zemljišnoj knjizi i na nekretninu je stavljena tzv. plomba, koja daje red prvenstva za ovaj prijedlog. Skenirana i potpisana isprava izravno ulazi u digitalnu zbirku isprava u sudu, a iz razloga dodatne sigurnosti čuva se i u digitalnom arhivu javnog bilježnika u eNotaru. Sustav eNotar je zaštićen i pod nadzorom radi kibernetičke sigurnosti i zaštite osobnih podataka. Za svaki prijedlog koji su podnijeli u sustav ZIS-OSS, javni bilježnici elektroničkim putem dobivaju informaciju o statusu prijedloga, kao i rješenja o upisu.

Građani pritom ne moraju odlaziti ni u Poreznu upravu, jer javni bilježnik uz svaki ugovor koji sastavi, solemnizira ili na njemu ovjeri potpis po službenoj dužnosti elektronički podnosi prijavu radi razreza poreza na promet nekretnina. Stranke u javnobilježničkim uredima mogu dobiti i službeni izvadak iz zemljišnih knjiga i za to više nije potrebno ići u zemljišnoknjižne odjele općinskih sudova, ističu u Komori.