Dnevne novosti

Mađarski porez za maloprodajne i telekomunikacijske tvrtke ne krši europske propise - ECJ

04.03.2020 07:20 LUXEMBOURG, 3. ožujka 2020. (Hina/dpa) - Mađarska nije prekršila europske propise uvođenjem posebnih poreza telekomunikacijskim i maloprodajnim tvrtkama, presudio je u utorak Europski sud pravde (ECJ).
Konzervativna vlada premijera Viktora Orbana uvela je 2010. godine posebne poreze telekomunikacijskim, energetskim i maloprodajnim tvrtkama, koje su velikim dijelom u stranom vlasništvu. Kritičari su tvrdili da je Budimpešta tim potezom željela zaštititi domaće tvrtke a nizozemski telekomunikacijski operator Vodafone i britanski maloprodajni div Tesco bili su među kompanijama koje su ga osporile pred europskim sudom.

Europski sud pravde odbacio je njihove tužbe, zaključivši kako mađarski porezi ne predstavljaju nezakonitu diskriminaciju budući da u jednakoj mjeri utječu na sve tvrtke sa značajnim tržišnim udjelom, bile one domaće ili strane.To što su najveće kompanije u Mađarskoj u stranom vlasništvu „puka je slučajnost”, zaključili su u ECJ-u. U odvojenom sporu koji je pokrenuo Google zbog mađarskog poreza na prihode od oglašavanja sud je danas utvrdio da Budimpešta može tražiti od stranih kompanija da podnose porezne prijave.

Kazne pak koje im propisuje ako to ne učine predstavljaju kršenje europskih propisa budući da su daleko više od onih odrezanih domaćim oglašivačima a rokovi za udovoljavanje zahtjevima kraći, utvrdio je europski sud. Mađarske vlasti odrezale su Googleu novčanu kaznu od oko 3,1 milijun eura, podsjeća dpa.