Dnevne novosti

Božinović: Od danas se aktiviraju i županijski stožeri civilne zaštite

27.02.2020 07:20 ZAGREB, 26. veljače 2020. (Hina) - Nakon aktiviranja Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog pojave koronavirusa u Hrvatskoj, od danas se aktiviraju i županijski stožeri, koji su upoznati s mjerama koje treba provoditi u svim hrvatskim županijama, izjavio je u utorak predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović.
Božinović je nakon sastanka s predstavnicima županijskih stožera rekao novinarima da se razgovaralo o organizaciji zdravstvenih ustanova i na koji način će se provoditi mjere vezane uz objekte koji bi se koristiti za izolaciju, odnosno karantenu, ako se za tim pokaže potreba. "Objašnjeno im je kako postupa granična policija, uključujući i sanitarnu službu na graničnim prijelazima. Struka mora voditi glavnu riječ, a oni su, uključujući i sve ostale službe na razini županija, u funkciji provedbe savjeta medicinske struke, odnosno epidemiologa", kaže Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš napomenuo je kako je čelnicima županijskih stožera civilne zaštite prikazana trenutna epidemiološka slika u zemlji. Ona je i dalje stabilna, sa samo dva bolesnika pozitivna na koronavirus, iako je u tijeku još dosta testiranja."Naglasili smo ulogu zdravstvenog segmenta i govorili o funkcioniranju bolnica. Izdali smo naputak svim bolnicama i zdravstvenim ustanovama da je posjete moguće zabraniti ali hladni pogon mora ići dalje, jer život ide dalje. Izvjesno je da moramo biti bolje organizirani i smanjiti gužve u čekaonicama", kazao je Beroš.

Bit će riješen problem čekanja u Klinici za infektivne bolesti 

Najavio je kako će tijekom popodneva biti riješen problem čekanja u Klinici za infektivne bolesti  "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Bit će organiziran drugi prostor, kako bi se i fizički odvojili svi koji boluju od obične prehlade ili gripe od onih sa sumnjom na korona infekciju. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izvijestila je ranije da je tijekom prošle noći potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom među hrvatskim građanima. Druga oboljela osoba je brat mladića kojem je prvom utvrđen pozitivan nalaz , a obojica su hospitalizirana u Klinici za infektivne bolesti.

Zaraženi imaju blagu kliničku sliku, dobivaju potrebne lijekove i ne očekuju se komplikacije, rekla je Markotić. Prvooboljeli mladić radi u kompaniji Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu, a njegov brat u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) s radnim mjestom na lokaciji sjedišta HEP grupe u Zagrebu.