Dnevne novosti

Bez izmjene izbornog zakona nema nove Vlade Federacije BiH

27.02.2020 07:05 MOSTAR, 26. veljače 2020. (Hina) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako hrvatske stranke neće pristati na uspostavu nove Vlade Federacije BiH bez izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi se osigurala jednakopravnost toga naroda kako se više ne bi ponavljalo da mu brojniji narodi nameću predstavnike u vlasti.
"Bez izmjene izbornog zakona mi nećemo ući u partnerski odnos s drugim strankama. Bez obzira koja je u pitanju. Na pitanje hoće li biti neke druge federalne vlade, bez izbornog zakona neće je biti", rekao je Čović u Jajcu prvi puta eksplicitno potvrđujući kako je to uvjet za uspostavu entitetske vlade. Pozvao je predstavnike Bošnjaka i Srba na dogovor kako bi se otklonile frustracije zbog nametanja političkih predstavnika bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Na posljednjim općim izborima, održanim u listopadu 2018., u državno Predsjedništvo BiH je glasovima Bošnjaka izabran Željko Komšić, dok su u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda u klub Hrvata iz županija u kojima je ovaj narod manjina birani i Edim Fejzić ili pak Anel Šahinović, što je izazivalo podsmijehe te upozoravalo na manipulaciju s nacionalnim izjašnjavanjem. Od 2018. nije imenovana nova federalna Vlada, a bošnjački dužnosnici stalno pozivaju na uspostavu novog saziva Vlade Federacije BiH. 

Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najvažnije političke stranke u toj zemlji, pojasnio je kako trenutačno nema razumijevanja za rješavanje hrvatskog problema što je po njemu donja crta za pregovore. "Nema trgovine protiv interesa. To je ona crta ispod koje se ne može ići bez obzira kakav će politički pritisak biti na one koji predvode ovu državu. Biramo riječi i kad ovdje govorim, i o prijateljima Srbima i Bošnjacima, jer čine zajedno s nama ovaj prostor i zajedno ćemo graditi Bosnu i Hercegovinu", dodao je Čović.
Čović je ocijenio kako se mora promijeniti Izborni zakon kako bi se zajamčila jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH.