Dnevne novosti

Šeparović: Od četiri suca koji su bili protiv, dvojica smatraju da je Zakon o udomiteljstvu diskriminatorski

10.02.2020 07:30 OBITELJ 2
ZAGREB, 7. veljače 2020. (Hina) - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pojasnio je u petak da od četiri suca koji su bili protiv oduke o Zakonu o udomiteljstvu dva smatraju da je Saboru trebalo omogućiti da izmijeni zakon, dok su dvoje uvjereni da zakon nema diskriminatorne učinke.

Ustavni sud objavio je u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u "javnoj usluzi udomljavanja". Takav zaključak Ustavni sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

Šeparović je pojasnio da uz četiri ustavna suca koji imaju izdvojeno mišljenje jer se ne slažu s odlukom, ima još podupirujućih izdvojenih mišljenja sudaca koji se slažu s odlukom, ali smatraju da neke stavove treba dodatno pojasniti. 

Ustavni sud je u toj odluci zaključio da nije potrebno ukidati odredbe Zakona koji kažu da bračni drugovi mogu biti udomitelji jer bi na taj način napravio štetu samim korisnicima udomiteljstva i doveo u pitanje primjenu jednog korisnog Zakona. Međutim, Ustavni sud je naredio sudovima i upravnim tijelima da u primjeni Zakona izravno primjenjuju Ustav, međunarodne ugovore, druge izvore prava, odluku Ustavnog suda, kazao je Šeparović. Kad je riječ o konkretnom slučaju para koji je zatražio ukidanje spornih članaka, Ustavni sud je rekao da će se tom paru morati omogućiti da pod istim uvjetima sudjeluje u postupku udomiteljstva, što znači da ih se ne smije isključiti zato što su istospolne orjentacije. Hoće li oni biti udomitelji utvrdit će upravno tijelo, u konačnici sudovi ovisno o tome ispunjavaju li uvjeti kao i svi drugi građani, rekao je Šeparović. 

Ustvrdio je da je zagrebački centar za socijalnu skrb već trebao poštivati odluku Upravnog suda, ali će sad nakon odluke Ustavnog suda biti jasno da su sva upravna tijela, uključujući Centar za socijalnu skrb u Zagrebu, dužni Zakon primijeniti jednako za sve, njima omogućiti da sudjeluju u tom postupku i ocijeniti ispunjavaju li ili ne ispunjavaju uvjete.

Nije dobro što Sabor i Vlada nisu ispoštovali odluku o Zakonu o pobačaju 

Odgovarajući na novinarska pitanja Šeparović je komentirao i nepoštivanje odluke Ustavnog suda o Zakonu o pobačaju, ustvrdivši kako nije dobra poruka što Sabor i Vlada nisu postupili po odluci Ustavnog suda da u roku od dvije godine donesu zakon kojim će propisati preventevno-edukacijske mjere da prekid trudnoće bude iznimka. Šeparović je podsjetio da je Ustavni sud svojom odlukom utvrdio da je taj Zakon u skladu s Ustavom, što je bitna razlika od situacije kad Ustavni sud ukida zakon, ali je odredio da Vlada i Sabor propišu mjere u dvogodišnjem roku, koji je istekao u ožujku prošle godine.

"To nije dobra poruka i ja ih pozivam da to učine, međutim Ustavni sud u ovakvim vrstama postupaka nema druge mogućnosti nego pozivati na poštivanje odluka Ustavnog suda", rekao je Šeparović. Ustvrdio je da su tu posljedice samo političke prirode pa će građani ocijeniti ponašanje kad se ne poštuju odluke Ustavnog suda, a bitno je, kaže Šeparović, što neće nastati pravna praznina jer će se prekidi trudnoće obavljati prema sada važećem Zakonu za kojeg je Ustavni sud ocijenio da je u skladu sa Ustavom.

Sabor je, kazao je Šeparović, obavijestio Ustavni sud da nije postupio po odluci, ali da će postupiti kad se steknu uvjeti. "Mi očekujemo da to doista tako bude i inzistirat ćemo na tome", poručio je Šeparović. Pojasnio je da više nema rokova. "Jednom smo odredili rok od dvije godine, mislili smo treba li nove rokove određivati, međutim nećemo određivati nove rokove jer se možemo ponovno dovesti u situaciju da nas ne poslušaju. To je trajna obveza Sabora i Vlade i mi očekujemo da oni to ispoštuju", rekao je predsjednik Ustavnog suda.

Odluku možete pročitati ovdje.