Dnevne novosti

Sabor: SDP predlaže ukidanje cestarina za vozila koja prevoze osobe s invaliditetom

10.02.2020 07:15 ZAGREB, 7. veljače 2020. (Hina) - Oporbeni saborski klubovi podržali su u petak SDP-ove  izmjene Zakona o cestama kojim se predlaže da osobe s invaliditetom budu oslobođene plaćanja cestarine, bez obzira čijim se vozilom prevoze, dok je HDZ ocijenio to parcijalnim rješenjem koje ne može prihvatiti.
SDP želi promijeniti zakon na način da se pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine ne odnosi samo na vlasnike vozila već i na osobe s invaliditetom koje nemaju vlastiti automobil. Time SDP nastavlja borbu za ravnopravnost i ispravlja još jednu nepravdu, naglasio je Franko Vidović (SDP) predstavljajući u Saboru prijedlog koji Vlada ne prihvaća. "Ako osoba koristi automobil, bez obzira na to u čijem je vlasništvu, treba biti oslobođena plaćanja cestarine", smatra Vidović navodeći kako više od pola milijuna osoba s invaliditetom u Hrvatskoj živi na pragu ili ispod granice siromaštva. Drži da u proračunu ima dovoljno sredstava za tu namjenu.

Prijedlog SDP-a podržali su GLAS, HSS, Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Most i HSU, međutim u HDZ-u drže da je namjera dobra ali da predloženo rješenje nije cjelovito. Ljubica Lukačić (HDZ) složila se kako je ta tema važna i kao osoba s invaliditetom kazala da je namjera dobra, "ali samo to i ništa više". Kaže kako je sve što je predloženo krivo ili tek jednim dijelom točno. "Ako ste htjeli izmijeniti zakon trebalo je izmijeniti definiciju tko će imati pravo na oslobođenje od plaćanja cestarine", kazala je Lukačić podsjetivši na novi sustav vještačenja prema kojem ima jako puno osoba koje nemaju tjelesna oštećenja ali jesu osobe s invaliditetom. Ističe kako je potrebno cjelovito i dugoročno rješenje, a ne parcijalno te najavila do kraja mandata ove Vlade uvođenje iskaznica na kojoj će biti objedinjena prava osoba s invaliditetom, pravo na oslobođenje od plaćanja cestarina, prvo na znak pristupačnosti, otočka iskaznica i pravo u linijskom prometu.