Dnevne novosti

U 2018. godini odrađeno više od pola milijuna sati rada za opće dobro

10.02.2020 07:20 ZAGREB, 7. veljače 2020. (Hina) - Osobe uključene u probaciju odradile su u 2018. više od pola milijuna sati rada za opće dobro, istaknuo je u petak državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović podnoseći Saboru Izvješće o radu probacijske službe za 2018. godinu.

Rad za opće dobro bio je najzastupljeniji od svih probacijskih poslova u 2018. i osobe uključene u probaciju odradile su 568.082 sati rada za opće dobro, što je društveno koristan rad u vrijednosti od oko 14 milijuna kuna, izvijestio je Martinović. Rad za opće dobro osobe uključene u probaciju izvršavale su u 501 pravnoj osobi i to u domovima za starije i nemoćne, bolnicama, domovi zdravlja, udrugama civilnog društva, komunalnim poduzećima, lokalnim jedinicama, knjižnicama, školama i slično.

Tijekom 2018. probacijska služba zaprimila je 4211 novih predmeta u rad, od kojih se 35,5 posto odnosilo na izvješća na zahtjev suca izvršenja, 28,15 posto na rad za opće dobro, 14,5 posto na uvjetni otpust i 11,9 posto na uvjetnu osudu sa zaštitnom mjerom ili sigurnosnom mjerom, kazao je Martinović. Izvješće su podržali svi klubovi zastupnika, no SDP-ov Peđa Grbin (SDP) prigovorio je što ono tek sada dolazi na dnevni red odnosno što kasni devet mjeseci od roka propisanog zakonom.

Kaže da time Vlada svjesno krši zakon te pokazuje nepoštivanje prema Saboru.Gordan Maras (SDP) podsjetio je na lokalne čelnike koji su počinili kaznena djela za koja smatra da su trebali biti najoštrije sankcionirani, a dobili su "samo guljenje krumpira". Reagirao je Josip Borić (HDZ) ukazavši na SDP-ovog načelnika u Koprivničko-križevačkoj županiji koji je prijavio stotine nekretnina i stotine tisuća eura ušteđevine.