Dnevne novosti

Prijatelji životinja predali potpise za zabranu petardi - MUP najavio izmjenu zakona

07.02.2020 07:20 ZAGREB, 6. veljače 2020. (Hina) - Udruga Prijatelji životinja u četvrtak je ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću predala 60.000 prikupljenih potpisa za zabranu petardi, a u MUP-u ističu da taj zahtjev dolazi "na otvorena vrata".

"Možemo se veseliti i slaviti, a da zbog toga nitko ne pati i ne bude ozlijeđen. Osluškujući opravdani glas razuma naših građana, mijenjamo Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja", napisao je na svom facebook profilu ministar Božinović nakon što je primio prikupljene potpise. "Tisuće ljudi zatražile su svojim potpisom zabranu petardi, ali i ostalih pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3, ukazujući koliko paničnog straha to izaziva kod ljudi, životinja i naših ljubimaca", napisao je Božinović.Podsjetio je i na ozljede, ponajviše kod djece, koje često završe s trajnim tjelesnim oštećenjima.

Luka Oman iz Prijatelja životinja pohvalio je MUP što je "prepoznao volju većine građana i uvrstilo zabranu petardi i redenika iz kategorija F2 i F3 u izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima"."Uz Vladu RH, podršku zabrani petardi dalo je i devet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta, poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike te hrvatskih branitelja, a pridružili su im se i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja”, objavila je udruga na svojoj internetskoj stranici.