Dnevne novosti

Splitski Općinski sud odlučuje o odšteti za trojicu zatvorenika iz Lore

05.02.2020 07:15 SPLIT, 4. veljače 2020. (Hina) - Trojica bivših ratnih zarobljenika Vojnog zatvora Lora od Hrvatske traže odštetu za dane provedene u zarobljeništvu, a splitski Općinski sud potvrdio je da je počeo postupak po njihovoj tužbi.
Sudski postupak se vodi po tužbi trojice Trebinjaca i to Vese Deretića, Ljubiše Geruna te Vladimira Žarkovića koji za pretrpljene strahove i boli tijekom zarobljeništva u Lori traže za svakog po 250 tisuća kuna. Slobodna Dalmacija u utorak piše da na ročištima predstavnici Općinskog državnog odvjetništva nisu osporavali tužbenu osnovu koja se temelji na pravomoćnim sudskim odlukama pa se može očekivati da će se jedino vještačenjem utvrditi kolika bi bila pravična naknada. Isto tako, državi je prije podnošenja tužbe podnesen zahtjev za mirno rješavanje spora, ali je ta odluka prepuštena sudu.

Tužitelji Deretić i Gerun u svojoj se tužbi pozivaju na pravomoćnu presudu kojom je splitski Županijski sud na deset godina zatvora osudio zamjenika zapovjednika vojno-istražnog centra Tončija Vrkića, dok su na osmogodišnju zatvorsku kaznu osuđeni i stražari Ante Gudić te Anđelko Botić. U presudi se spominju i zapovjednik Lore Tomislav Duić i šef smjene stražara Emilio Bungur.U tužbi se među ostalim navodi da su ih u vojno-istražnom centru udarali nogama, rukama, bejzbol palicama, gurali im pištolj u usta i prijetili da će ih ubiti, šmrkovima polijevali vodom pod velikim pritiskom, prisiljavali na bludne radnje, da ulaze u pasje kućice i laju, kleče i kupe ustima otpatke po tlu te im mokrili u usta.

Zatvorenici u Lori su, prema pravomoćnim presudama, mučeni dehidracijom, stajanjem na suncu, posipanjem rana solju, izgladnjivanjem, stavljanjem upaljenih cigareta u nos i čestim izvođenjem na lažna strijeljanja.