Dnevne novosti

KoHOM dao podršku akciji "Hoću raditi zakonito"

04.02.2020 07:20 ZAGREB, 2. veljače 2020. (Hina) - Obiteljski liječnici udruženi u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) podržali su u nedjelju akciju Hrvatske liječničke komore (HLK) ”Hoću raditi zakonito”, te upozorili kako postojeća praksa ugrožava i sigurnost pacijenata i zdravlje liječnika.

"Obiteljski liječnici udruženi u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) izražavaju punu potporu akciji Hrvatske liječničke komore (HLK) 'Hoću raditi zakonito' i zahtjevu za donošenje hitnih mjera za zaustavljanje urušavanja javnog zdravstvenog sustava i uvođenje reda u zdravstveni sustav", ističe se u priopćenju Izvršnog odbora KoHOM-a. Također, ističu, podržavaju donošenje Zakona o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovnog kolektivnog ugovora kako bi liječnici sami pregovarali o radnim pravima, te kako bi ih se prestalo zakidati prilikom obračuna plaća.

"KoHOM podržava Hrvatsku liječničku komoru u zahtjevu da se liječnicima napokon plati što im država duguje. Obiteljski liječnici nemaju 24 satna dežurstva poput bolničkih kolega, ali imaju svakodnevno preveliki broj pacijenata koji se zbog sve manjeg broja liječnika u obiteljskoj medicini stalno povećava", napominju. Taj broj dnevnih kontakata u obiteljskoj medicini ugrožava i sigurnost pacijenata i zdravlje liječnika, smatraju. "Obiteljski liječnici ne mogu povući suglasnosti za prekovremeni rad, ali mogu i hoće ograničiti dnevni broj kontakata s pacijentima na onaj broj koji je normalan u zapadnim zemljama, koji je za liječnika fizički i psihički podnošljiv i koji će obiteljskim liječnicima omogućiti da svakom pacijentu posvete onoliko vremena koliko mu treba, uz maksimalnu brigu o kvaliteti i stručnosti rada, a najviše o sigurnosti pacijenata", poručuju iz KoHOM-a.

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) pokrenuli su početkom prosinca 2019. dvomjesečnu akciju "Hoću raditi zakonito" prikupljanja potpisa liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, odnosno rad dulji od 48 sati tjedno. Liječnici su nezadovoljni jer već dvije godine čekaju na izmjene Zakona o reprezentativnosti koje bi im omogućile da sami pregovaraju o svojim radnim i materijalnim pravima, stoga traže strukovni kolektivni ugovor ili Zakon o plaćama liječnika. Novi ministra zdravstva Vili Beroš je uoči sastanka s liječničkim udrugama najavio kako će, uz hitno rješavanje problema prekovremenog rada liječnika i medicinskih sestara i duga od preko jedne milijarde kuna, odmah započeti s izradom posebnog zakona o radnom vremenu i statusu liječnika. "Na sastanku s predstavnicima liječnike komore i sindikata razgovarat ćemo o rješavanju duga i budućem načinu obračuna plaća, kako bismo ga doveli u sklad s odlukom Vrhovnog suda. Također ćemo početi aktivnosti na donošenju zakona koji će regulirati radno vrijeme liječnika i njihove plaće", rekao je Beroš u razgovoru za Hinu.