Dnevne novosti

Kurti najavio tužbu za zločine i zahtjev za ratnom odštetom od Srbije

04.02.2020 07:10 BEOGRAD/PRIŠTINA 3. siječnja 2020. (Hina) - Mandatar za sastav kosovske vlade Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak da će, postane li premijer, tužiti Srbiju za zločine i tražiti ratnu odštetu, ali i da je spreman na dijalog s Beogradom o normalizaciji odnosima.
Kurti je parlamentu predstavio program i sastav vlade, više od tri mjeseca od relativne pobjede na parlamentarnim izborima. "Spreman sam u potpunosti voditi dijalog sa Beogradom, stvorit ću tim koji će se posvetiti tome", naglasio je Kurti. Nabrojao je da će dijalog biti usmjeren ka pitanjima "bilateralnih odnosa, dobrosusjedstva, nestalih osoba, reparacije, sukcesije", prenosi Radio-televizija Srbije iz Prištine. No, najavio je da će Međunarodnom sudu pravde tužiti Srbiju za ratni zločin, genocid i agresiju u ratu na Kosovu 1998.-99. Također je obećao da će donijeti zakon o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovječnosti. "Bit ćemo vlada koja će kažnjavati ratne zločine", istaknuo je. Predložio je lustraciju u svim sektorima na Kosovu, obećao da nijedan pojedinac niti tvrtka "neće biti jači od države" i najavio uvođenje obveznog vojnog roka od tri mjeseca.

Kurti, vođa pokreta Samoodređenje relativni je pobjednik parlamentarnih izbora u listopadu 2019. S drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova (LDK) Ise Mustafe koncem prošlog tjedna usuglasio uvjete za formiranje koalicijske vlade. U novu je vladu predložio dva predstavnika Srpske liste, sestrinske stranke naprednjaka u Srbiji koje vodi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Resor povrataka i manjinskih zajednica vodit će Dalibor Jevtić (SL), a na čelu ministarstva za regionalni razvoj bit će njegov stranački kolega Ivan Milojević. Od nove vlade očekuje se da nastavi dijalog s Beogradom, zamrznut koncem 2018. zbog uvođenja carinskih pristojbi na robu iz Srbije, čije ukidanje Beograd postavlja kao ultimatum da se vrati za pregovarački stol o normalizaciji odnosa.