Dnevne novosti

U Saboru raspravljen Prijedlog Zakona o pružanju informacija o multimodalnim putovanjima

27.01.2020 07:25 ZAGREB, 24. siječnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor završio je ovotjedni rad raspravom o Prijedlog Zakona o pružanju informacija o multimodalnim putovanjima kojim se uređuje uspostava Nacionalne pristupne točke, jedinstvenom informacijskom i komunikacijskom sustavu za korisnike s podacima o putovanjima i prometu za različite oblike prijevoza.

Takve podatke pružaju tijela nadležna za promet, prijevoznici, upravitelji infrastrukture ili pružatelji usluga prijevoza na zahtjev, stoji u obrazloženju. Republika Hrvatska bi trebala objediniti postojeće javne i privatne pristupne točke u jednu točku kojom bi se omogućio pristup svim vrstama relevantnih raspoloživih podataka koji su obuhvaćeni područjem primjene predmetnih specifikacija.

Za putnike u cijeloj Europskoj uniji ključno je da pružatelji usluga nude točne i pouzdane informacije o putovanjima. Kada dođe do izmjena, tijela nadležna za promet ili prijevoznici trebali bi pravovremeno ažurirati bitne podatke pomoću nacionalne pristupne točke. Osim toga, kada pružateIj usluga upotrebljava podatke o putovanjima i prometu, postoji opasnost da se netočne informacije o putovanjima prikažu korisnicima, što može negativno utjecati na njihovo putovanje. Kada tijela nadležna za promet, prijevoznici, upravitelji infrastrukture ili pružatelji usluga prijevoza na zahtjev otkriju pogreške, potrebno ih je pravovremeno ispraviti.

Ukupan trošak uspostave Nacionalne pristupne točke  iznosi 3.700.000 kuna počevši od 2020. godine, a sredstva su osigurana u Državnom proračunu za 2020. i projekcijama za 2021. i 2022. godinu, stoji u obrazloženju.

Hrvatski sabor nastavlja s radom u srijedu, 29. siječnja.