Dnevne novosti

Sabor: Političkim strankama i nezavisnim zastupnicima 56,5 milijuna kuna

16.01.2020 07:25 ZAGREB, 15. siječnja 2020. (Hina) - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je jednoglasno i bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad 18 političkih stranaka i 6 nezavisnih zastupnika kojom im se iz ovogodišnjeg državnog proračuna osigurava 56,5 milijuna kuna.
Najviše novca, 22,1 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna dobio 14,6 milijuna kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica. Mostu nezavisnih lista s 11 zastupnika i tri zastupnice ove godine će na račun iz proračuna sjesti 5,4 milijuna kuna, HNS-u, pod čijim je znakom u Sabor ušlo tri zastupnika i šest zastupnica dobiva 3,6 milijuna kuna, a HSS sa četiri zastupnika i jednom zastupnicom 1,9 milijuna kuna.

Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU s po dva zastupnika dobit će po 761 tisuću kuna. HSLS, HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka - Reformisti, Abeceda demokracije, Stranka rada i solidarnosti-Bandić Milan 365 s po jednim zastupnikom, te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 380 tisuća kuna, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na deset posto veću naknadu, dobiti 418 tisuća kuna.

Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora, pa tako dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru, s obzirom na to da je od početka mandata veći broj zastupnika promijenilo stranačke dresove.Sredstva iz odluke strankama i nezavisnim zastupnicima doznačivat će se tromjesečno.