Dnevne novosti

Država pooštrava kriterije za otvaranje obiteljskih domova i njihov nadzor

14.01.2020 07:30 penzija
ZAGREB, 13. siječnja 2020. (Hina) - Novi Zakon o socijalnoj skrbi u vrlo kratkom vremenu bit će pušten u javnu raspravu i među ostalim pooštrit će kriterije potrebne za dobijanje dozvole za rad obiteljskih domova, piše u ponedjeljak Večernji list.

Temeljem tog zakona mijenjat će se prateći pravilnik koji precizira uvjete pod kojim se obiteljski dom može otvoriti. Uvest će se nadzor tih domova i on će se decentralizirati. Tendencija je da za nadzor bude odgovoran onaj tko izdaje dozvolu za rad, a to je županija, te će županije ubuduće i kontrolirati obiteljske domove, navodi dnevnik.

Nadzor obiteljskih domova sada je pravno potpuno nepokriven i kao takav zatamnjeno područje u kojem su moguće zlouporabe i neadekvatna skrb, pa mnogi stariji ljudi bivaju smješteni u krajnje nehumanim uvjetima. Obiteljskim je domovima data mogućnost da se uključe u mrežu domova za skrb starijih i nemoćnih odnosno u sustav socijalne skrbi, međutim vrlo je malo takvih domova to učinilo. Prema nekim podacima - ni dva posto.

Većina vlasnika obiteljskih domova – fizičke osobe, vjerske zajednice itd. - radije radi izvan te mreže i sami kreiraju razinu socijalne skrbi u svojim domovima i cijenu tih usluga te ih ugovaraju izravno s obiteljima i skrbnicima korisnika.U tom slučaju ne podliježu ni kontroli države. Naime, inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sada nije obavezna ići u nadzor tih domova osim ako ne dobije kakvu prijavu, donosi Večernji list.