Dnevne novosti

Vodeći europski sudac upozorava Poljsku zbog reforme sudstva

10.01.2020 07:20 VARŠAVA, 9. siječnja 2020. (Hina/Reuters) - Prvi europski sudac upozorio je u četvrtak Poljsku zbog reforme sudstva rekavši kako u EU-u nema mjesta za zemlju koja nema neovisno sudstvo.
Koern Lenaerts, predsjednik Europskog suda pravde (ECJ) dao je izjavu u Varšavi, nekoliko tjedana nakon što je donji dom poljskog parlamenta usvojio zakon koji omogućuje disciplinske mjere protiv sudaca koji kritiziraju reformu."Ne možete biti članica EU-a ako nemate neovisne, nepristrane sudove", rekao je Lenaerts u raspravi na varšavskom sveučilištu.

Poljska je pokrenula veliku reformu svog pravosudnog sustava koju Bruxelles doživljava kao pokušaj da konzervativni nacionalisti na vlasti iz stranke Pravo i pravda (PiS) discipliniraju suce. U stranci kažu da je reforma nužna kako bi sudstvo bilo učinkovitije.
Europska komisija već je pokrenula nekoliko postupaka zbog PiS-ovih reformi i slučaj uputila na Europski sud pravde. To najviše sudsko tijelo Europske unije u studenom je presudilo da je Poljska prekršila europsko pravo snižavanjem dobi za umirovljenje sudaca i uvođenjem različite dobi za umirovljenje ženskih i muških sudaca.