Dnevne novosti

MUP u Interpolovoj kampanji važnosti prijavljivanja gubitka ili krađe putnih isprava

08.01.2020 07:20 ZAGREB, 7. siječnja 2020. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova priključilo se u prosincu Interpolovoj kampanji #DontRiskit (Ne riskiraj!) kojoj je cilj podići svijest građana o važnosti putnih isprava, nužnosti prijavljivanja gubitka ili krađe, kao i ponovnog pronalaska, a kako bi se zaštitili od moguće zlouporabe.
Hrvatska se priključila kampanji zbog manjka svijesti građana i nepoznavanja postupka koji slijedi nakon prijave gubitka ili krađe putnih isprava, priopćio je u utorak MUP dodajući da je hrvatska policija tijekom 2019. pronašla više od 2500 potraživanih putnih isprava. Pojašnjavajući postupak prijave nestanka putnih isprava, policija ističe kako je prvi korak po prijavi nestanka raspisivanje nacionalne i međunarodne objave za dokumentom, nakon čega se takva putna isprava potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav.

Policija dodaje da je drugi korak proglašenje dokumenta nevažećim te ističe da će građanima, ukoliko pokušaju putovati s putnom ispravom koju su naknadno pronašli, putovanje i izlazak iz zemlje biti onemogućen, a putna isprava oduzeta.''Ako pokušate prijeći granicu s nevažećom potražnom putovnicom ili osobnom iskaznicom, policija će vas na granici izdvojiti iz granične kolone, zadržati, obaviti razgovor te oduzeti dokument i u konačnici onemogućiti prelazak granice. Ako ste se uputili na godišnji odmor, službeno putovanje ili u 'šoping' preko granice, ovo će vam uzrokovati ne samo neugodnosti i probleme, već i gubitak novca koji ste prethodno uložili u putovanje'', upozorava policija.

Policija ističe da je krajnji cilj raspisivanja objave za nestalim osobnim dokumentima onemogućiti ili umanjiti mogućnost zlouporabe, krađu identiteta i druge nezakonite aktivnosti. Za razliku od uvriježenog mišljenja da se nestale putovnice i osobne iskaznice najčešće pronađu na graničnim prijelazima u rukama trećih osoba, zapravo se najveći broj tih putnih isprava pronađe upravo kod građana koji su nestanak i prijavili, dodaje policija.

U MUP-u podsjećaju kako Zakon o putnim ispravama i Zakon o osobnoj iskaznici propisuju obvezu građana da bez odgode prijave nestanak putne isprave ili njezin pronalazak. ''Jedino se promjenom stava pojedinca može smanjiti broj prijavljenih izgubljenih ili ukradenih putnih isprava, nezakonito korištenje i zlouporaba takvih dokumenata'', zaključuju u MUP-u.