Dnevne novosti

Unatoč pozivima Europskog suda za ljudska prava Turska zadržava Kavalu u zatvoru

27.12.2019 07:17 SILIVRI, 24. prosinca 2019. (Hina/Reuters), Turski sud je u utorak odlučio zadržati poslovnog čovjeka i filantropa Osmana Kavalu u zatvoru dok se nastavlja suđenje za njegovu upletenost u prosvjede 2013. godine unatoč pozivima Europskog suda za ljudska prava (ECHR) da ga se oslobodi.

Kavala je u pritvoru više od dvije godine pod optužbom da je pokušao svrgnuti vladu organizirajući i financirajući prosvjede protiv tadašnjeg premijera Erdogana.

Kavala, koji bi mogao doživotno ostati u zatvoru ako će biti osuđen, niječe sve optužbe. Sudski proces se, osim protiv Kavale, vodi i protiv petnaestero drugih optuženika no Kavala je trenutno jedini u zatvoru. Njihovo je suđenje odgođeno za 28. siječnja.

Europski sud je prije dva tjedna zatražio da se Kavalu odmah pusti na slobodu rekavši da nedostaje utemeljena sumnja da je počinio kazneno djelo.

Presude ECHR-a su obvezujuće ali ih je Turska često zanemarivala. Turski je sud rekao da je odlučio Kavalu zadržati u zatvoru zbog ozbiljnosti navodnih zločina te da čeka odgovor iz ministarstva pravosuđa je li presuda ECHR-a konačna.

U optužnici se kao dokaz da je Kavala financirao prosvjede navode prisluškivani telefonski razgovori u kojima raspravlja o slanju peciva, mlijeka, sokova i plinskih maski prosvjednicima.