Dnevne novosti

DIP u ponedjeljak objavljuje potpune rezultate izbora

23.12.2019 07:15 ZAGREB, 22. prosinca 2019. (Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će potpune rezultate prvog kruga izbora za hrvatskog predsjednika u ponedjeljak, najavila je u nedjelju navečer potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.
DIP čeka da se prebroje svi glasovi i obrade sva biračka mjesta. "Morate voditi računa da se zadnje biračko mjesto, ono u Los Angelesu, zatvara tek u ponedjeljak u 4 sata  po hrvatskom vremenu", naglasila je.

Nedjeljni su izbori, smatra, provedeni potpuno regularno i zaslužuju visoku ocjenu. "Nije bilo nekih izrazitih prigovora na regularnost, tamo gdje je bila izražena određena sumnja DIP je odmah intervenirao prema nadležnom izbornom povjerenstvu", navela je dodajući da su tijekom dana Povjerenstvu stizale uobičajene primjedbe, kojih i nije bilo puno.Najviše smo se bavili kršenjem izborne šutnje i pomaganjem biračima koji se nisu mogli snaći gdje su, odnosno jesu li na biračkom popisu, precizirala je.

Otvorena su sva biračka mjesta, pa i ono u Dublinu

Potvrdila je kako je na izbornu nedjelju bilo otvoreno svih 6.533 biračkih mjesta, uključujući i ono u hrvatskom veleposlanstvu u Dublinu, o čemu se na društvenim mrežama tvrdilo drugačije.

Nije točna ta informacija, ustvrdila je Fabijančić-Križanić navodeći kako je DIP imao "tu vrstu prigovora" zbog čega je promptno kontaktirao hrvatsko veleposlanstvo u Dublinu. "Veleposlanstvo je bilo otvoreno, ali je možda imalo malo problema s težim otvaranjem vrata, no najnormalnije je radilo i bilo je otvoreno za birače", naglasila je.

Potvrđuju to i izborni rezultati koje je DIP objavio, po kojima je svih stotinu birača upisanih na to biračko mjesto pristupilo glasovanju. Dva su listića bila nevažeća, a 98 važećih. Od toga su 23 glasa išla Miroslavu Škori, 22 Mislavu Kolakušiću, 20 Ivanu Pernaru, 19 Zoranu Milanoviću, šest Dariu Juričanu, po tri Kolindi Grabar-Kitarović i Katarini Peović, po jedan Daliji Orešković i Deanu Kovaču, dok Nedjeljko Babić i Anto Đapić nisu dobili ni jedan glas.

Objava rezultata u 15 sati

DIP će potpune rezultate izbora objaviti u ponedjeljak u 15 sati, a tada će i službeno objaviti da će Hrvatska predsjednika birati u drugom krugu, 5. siječnja, s obzirom da u nedjelju nitko od 11 kandidata nije uspio dobiti potrebnu većinu glasova svih birača koji su glasovali.Prema 96,7 posto prebrojanih glasova jasno je da u 2. krug idu Zoran Milanović (SDP) i Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ).