Dnevne novosti

Udruga: Nužno je unaprijediti sustav zaštite od nasilja nad ženama s intelektualnim teškoćama

19.12.2019 07:10 ZAGREB, 18. prosinca 2019. (Hina) - Udruga za samozastupanje održat će u petak, 20. prosinca, konferenciji na temu "Nasilje nad ženama s intelektualnim teškoćama" gdje će predstaviti rezultate svojeg istraživanja i pozvati na nužnu suradnju i unapređenje sustava zaštite od nasilja nad ženama s intelektualnim teškoćama. 
Istraživanje je provedeno tijekom 2019. u okviru projekta Osnaživanje žena s intelektualnim teškoćama - Empowerment of Woman with Intellectual Disabilities, priopćeno je iz te udruge. Pod vodstvom Inclusion Europe razvili su pristupačnu i lako razumljivu metodologiju za istraživanje nasilja nad ženama s intelektualnim teškoćama koja se u velikoj se mjeri oslanjala na korištenje slikovnih prikaza situacija nasilja i druge asestivne tehnologije.

"To nam je omogućilo da istraživanje provedemo na načelima inkluzivnosti što ga čini jedinstvenim pa čak i pionirskim pothvatom u Hrvatskoj. Istraživanja prema istoj metodologiji provedena su od strane lokalnih partnerskih organizacija u Nizozemskoj, Italiji, Rumunjskoj i Litvi", izvijestili su iz Udruge za samozastupanje. Istaknuli su i da nalazi istraživanja ozbiljno upozoravaju i ukazuju na potrebu žurnog djelovanja na zaštiti od nasilja nad ženama s intelektualni teškoćama.

"Mnoge žene s intelektualnim teškoćama podijelile su s nama bolna iskustva o tome kako su bile žrtve nasilja od najranijeg djetinjstva kada se nasilje događalo u njihovoj obitelji, školi ili na ulicama. Njihovi roditelji, druga djeca ili sasvim nepoznate osobe tukli su ih i ponižavali te su bile žrtve fizičkog i psihičkog nasilja. Nažalost, potvrdilo se i da su žene s intelektualnim teškoćama izložene povećenom riziku od seksualnog nasilja", stoji u priopćenju.

Također, nasilje koje su doživljavale bilo je u nekim slučajevima toliko intenzivno da su neke žene doslovce odvedene iz svojih obiteljiskih domova i sredina u kojima su živjele u institucije ili udomiteljske obitelji radi zaštite od nasilja. Ali, nasilje se, nažalost, u mnogim slučajevima ni tada nije zaustavilo, a u nekim se slučajevima čak i pogoršalo.

Opširnije rezultate istraživanja udruga za samozastupanje predstavit će u Kući ljudskih prava. Udruga za samozastupanje je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u Zagrebu 2003. radi poboljšanja položaja osoba s intelektualnim teškoćama i stvaranjem društva gdje su osobe s intelektualnim teškoćama ravnopravni građani.