Dnevne novosti

Živi zid: Treba nam zakon o ispitivanju porijekla imovine

10.12.2019 07:15 ZAGREB, 9. prosinca 2019. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u ponedjeljak je održana tribina "Korupcija i porijeklo imovine" na kojoj je istaknuto da treba razmotriti prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine.

U Hrvatskoj su imovinske kartice nisu dokument koji bi trebao predstavljati stvarno stanje imovine dužnosnika. U Europskom parlamentu su kriteriji još niži, tamo čak niti imovinska kartica nije potrebna, rekao je europarlamentarni zastupnik i predsjednik stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić koji je organizirao tribinu. Dominik Vuletić iz Živog zida rekao je da Hrvatska prema relevantnim međunarodnim pokazateljima korupcije stagnira. "Prema financijskim indeksima Rusija, koja je percipirana kao izrazito korumpirana zemlja ima udio korupcije 57 posto BDP-a u 2014. u istraživanju koje je objavio MMF. Hrvatska je u istom istraživanju na 72 posto udjela korupcije u BDP-u", rekao je.

Napomenuo je i bi se po prijedlogu zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine pokrenulo obvezno ispitivanje između nesrazmjera stečene imovine i prihoda za sve državne dužnosnike, suce, članove uprava i nadzornih odbora u kojima je Hrvatska i jedinica lokalne samouprave većinski imatelj udjela. U slučaju utvrđenog nesrazmjera, nezakonito stečena imovina bi se oduzela, rekao je.

Palić: Pranje novca s pečatom porezne uprave   

Profesor s osječkog Pravnog fakulteta Mato Palić govorio je o pretvorbi i privatizaciji početkom 1990-tih i dodao da tu leži razlog današnjeg stanja. "Tada su stvari krenule u smjeru rasprodaje državne imovine, a korupcija se iz dana u dan dizala na sve višu razinu", poručio je Palić. Ustvrdio je kako je jedini instrument koji porezna uprava ima - kada utvrdi nezakonito stečenu imovinu - oduzimanje 54 posto, dok ostalih 46 posto bespravno stečene imovine ostaje kod okrivljenog. "To nije ništa drugo nego pranje novca sa pečatom i dozvolom porezne uprave. Zakon o ispitivanju porijekla imovine ima ustavni temelj, a ako je potrebno to se pitanje može artikulirati i kroz građansku referendumsku inicijativu", zaključio je Palić.

Glavni urednik "Nacionala" Berislav Jelinić rekao je da uloga istraživačkih novinara i njih kao medija nije procesuirati i osuditi već osvijetliti potencijalne koruptivne radnje i njihove aktere te je izrazio zadovoljstvo što može javno govoriti o korupciji i raskrinkavati pojedince i skupine ljudi koji žive od kriminala. Podsjetio je na tzv. aferu konzultantica kazavši kako su "i drugi mediji imali iste informacije, ali ih nisu dali u javnost, jer se vjerojatno radi o sprezi politike i uredništva". Zviždačica u Ini Emilija Kaloper Cesar ocijenila je da su svi hrvatski premijeri potekli iz Ine jer su tu "učili zanat" te poručila da se prodaja Ine dogodila uz blagoslov svih državnih institucija.