Dnevne novosti

Washington se obratio Vijeću sigurnosti UN-a zbog sjevernokorejskih "provokacija"

10.12.2019 07:00 WASHINGTON, 9. prosinca 2019. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države su tražile u ponedjeljak sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o opasnosti jačanja provokacija Sjeverne Koreje nakon nedavnih lansiranja projektila.
U ozračju nedavnih događaja na korejskom poluotoku, Washington koji predsjeda Vijeće sigurnosti tijekom prosinca, želi ovog tjedna organizirati razgovore o Sjevernoj Koreji, rekao je jedan glasnogovornik State Departmenta. Tema razgovora bi bila "nedavna lansiranja projektila i mogućnost jačanja provokacija Sjeverne Koreje", dodao je. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je odustala od organiziranja sastanka te instance posvećenog ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji, u ozračju novih napetosti između dviju zemalja. Taj sastanak je početno bio predviđen za utorak, ali glasnogovornik nije precizirao hoće li sastanak o ispaljivanju projektila biti održan istog datuma.

Nakon što su posljednjih mjeseci ispalili više projektila kratkog ili srednjeg dometa, Pyongyang je ranije u nedjelju objavio da je sjevernokorejska vojska u subotu provela "vrlo važan test" na poligonu za lansiranje projektila Sohae. Nakon opasnog porasta napetosti, Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja su pokrenuli dijalog nakon povijesnog susreta dvojice čelnika u lipnju 2018. u Singapuru. "Kim Jong Un je previše pametan i može previše izgubiti, zapravo sve, ako postupa na neprijateljski način. On je potpisao snažan sporazum o denuklearizaciji sa mnom u Singapuru", napisao je Trump na Twitteru u nedjelju. Kim Yong Chol, visoki dužnosnik Pyongyanga nazvao je u ponedjeljak Donalda Trumpa "bezglavim i bezobraznim starcem". Potpredsjednik vladajuće stranke Kim Yong Chol opisao je Trumpa kao nestrpljivog te ga je napao zbog njegove retorike.