Dnevne novosti

Johnson uoči izbora obećaje "transformativan" Brexit

09.12.2019 07:05 LONDON, 8. prosinca 2019. (Hina/Reuters) – Britanski premijer Boris Johnson u nedjelju je rekao kako je nervozan zbog smanjivanja prednosti u anketama uoči parlamentarnih izbora u četvrtak, no obećao je da će provesti „transformativan“ Brexit koji će omogućiti manju imigraciju. 
Na izborima 12. prosinca odlučit će se sudbina Brexita i petog po veličini gospodarstva na svijetu. Glasači biraju između Johnsonovih protržišno orijentiranih konzervativaca i oporbenih laburista socijalista Jeremyja Corbyna. „Brexit je najradikalnija i najdublja promjena upravljanja ovom državom“, rekao je britanski premijer za televiziju Sky, istaknuvši kako će Ujedinjeno Kraljevstvo izvesti iz Europske unije 31. siječnja ako osvoji većinu u donjem domu parlamenta u kojem sjedi 650 zastupnika. „Brexit je nužan – ne možete dalje bez njega“, rekao je čelnik konzervativaca koji je bio i jedan od najistaknutijih zagovornika britanskog izlaska iz EU-a tijekom kampanje 2016., uoči referenduma o tom pitanju. 

Johnson, premijer od srpnja, nakon neuspjeha Therese May da provede Brexit, raspisao je prijevremene izbore nakon više od tri godine političke krize zbog najznačajnije političke odluke Britanaca od Drugog svjetskog rata. U skladu s kampanjom 2016., Johnson obećava manju imigraciju, s bodovnim sustavom sličnim onim u Australiji. Glasanje se održava u četvrtak od 7 do 22 po lokalnom vremenu, a Johnsonu će vjerojatno trebati više od 320 mjesta u parlamentu kako bi osigurao da ostane premijer i ratificira sporazum o Brexitu koji je s Bruxellesom postigao u listopadu. Istraživanja javnoga mišljenja torijevcima predviđaju bolji rezultat od laburista, no njihova prednost se proteklih tjedana smanjuje, a slične ankete su ranije griješile u prognozama rezultata referenduma 2016. i prijevremenih izbora koje je 2017. raspisala Theresa May. 

Upitan je li nervozan zbog smanjivanja prednosti, Johnson je odgovorio: „Naravno, borimo se za svaki glas. Mislim da je ovo ključan trenutak za ovu zemlju“. Četiri ankete objavljene u subotu Johnsonovoj stranci predviđaju između osam i petnaest posto prednosti pred laburistima. Stručnjak za ankete John Curtice je za BBC istaknuo kako istraživanja svakako stavljaju konzervativce na vodeću poziciju, no ne dovoljno daleko da im je pobjeda zajamčena. Nijedna veća anketa ne predviđa pobjedu Corbynu, socijalistu koji želi dio britanske ekonomije vratiti u državno vlasništvo. Laburisti žele novi sporazum s Bruxellesom i održavanje novog referenduma o izlasku. 

Rusko miješanje

Britanci su i dalje razjedinjeni oko Brexita, pa je ta tema dominirala predizbornom kampanjom, kao i obećanja obaju stranaka o većim izdvajanjima za javne usluge.  Osim toga, Corbyn tvrdi da Johnson nakon izlaska iz EU-a planira prodati državnu zdravstvenu službu (NHS) američkim korporacijama, u dogovoru s predsjednikom Donaldom Trumpom.Johnson je više puta odbacio tu tvrdnju, a sam Trump je prošli tjedan rekao da ne bi htio NHS ni da mu je ponuđen na srebrnom pladnju. Corbyn se u svojim tvrdnjama poziva na britansko-američke trgovinske dokumente koji su procurili u javnost. 

Objava tih klasificiranih dokumenata povezana je s ranijom ruskom kampanjom dezinformiranja, objavila je društvena mreža Reddit u petak, što je potaknulo zabrinutost da se Moskva pokušava miješati u britanske izbore. Kremlj smatra kako je Zapad obuzet proturuskom histerijom i odbacuje da se miješa u njihove demokracije. Britanska vlada je objavila da obavještajna zajednica istražuje te tvrdnje.