Dnevne novosti

EU nije uskladio potporu Airbusu s međunarodnim propisima - WTO

04.12.2019 07:00 WASHINGTON, 3. prosinca 2019. (Hina/dpa) - Europska unija nije uskladila subvencije proizvođaču zrakoplova Airbusu s međunarodnim propisima o slobodnoj trgovini, objavila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), utirući put mogućim američkim kompenzacijskim carinama.
Početkom listopada WTO je Washingtonu odobrio uvođenje kompenzacijskih carina na europski uvoz u vrijednosti 7,5 milijardi dolara.EU je tvrdio da je zajedno sa svojim članicama Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i Španjolskom ukinuo mjere potpore proizvođaču zrakoplova, predmet višegodišnjeg trgovinskog spora sa SAD-om.Arbitri WTO-a objavili su u ponedjeljak da EU nije dokazao da je nepropisna državna potpora Airbusovim modelima A350 i A380 zaista ukinuta.

„Panel je zaključio da EU i četiri države članice nisu uskladili svoje mjere sa svojim obvezama” u okviru WTO-evog sporazuma o subvencijama, stoji u presudi.I EU i SAD imaju pravo žalbe.Washington je poručio da će nakon presude WTO-a razmotriti uvođenje dodatnih carina na europske proizvode.„SAD pokreće postupak procjene radi povećanja carinskih stopa i uvođenja carina na dodatne europske proizvode", priopćio je ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

SAD je već uveo 10-postotne carine na zrakoplove iz EU-a, te 25-postotne carine na vino, viski, sir i masline iz niza europskih zemalja, uključujući Hrvatsku. Na popisu dominiraju prehrambeni proizvodi, uključujući sir, svinjetinu i prerađevine od svinjskog mesa, te razne vrste voća iz Hrvatske. WTO je pak u paralelnom predmetu presudio u korist Europske unije koja se žalila na američku potporu proizvođaču zrakoplova Airbusu. Bruxelles još nije ishodio pravo na uvođenje kompenzacijskih carina na američke proizvode. Presuda bi trebala biti objavljena iduće godine.