Dnevne novosti

Završena usmena rasprava o teranu, strane bez izjava

04.12.2019 07:20 LJUBLJANA, 3. prosinca 2019. (Hina) - Više od tri sata trajala je u utorak usmena rasprava u postupku pred općim sudom EU-a u Luksemburgu u kojemu Slovenija tuži Europsku komisiju jer je Hrvatskoj delegiranim aktom dopustila korištenje naziva teran za vino iz Istre, pri čemu su obje strane iznijele suprotna stajališta o toj problematici, a po završetku nisu dali izjave.

Predstavnici Slovenije i Europske komisije na kraju usmene rasprave nisu davali izjave, a konačan ishod tužbe teško je prognozirati, navodi Slovenska tiskovna agencija koja prati proces. Slovenija je tužbu protiv Europske komisije podnijela 2017., odmah nakon što je Komisija svojim delegiranim aktom dopustila da se na europskom tržištu prodaje vino sa zaštićenom oznakom "Hrvatska Istra", s dodatkom "teran".

Slovenija je 2004. kod Komisije svoje vino teran s Krasa zaštitila kao svoj proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom. Ljubljana tužbom traži da se spomenuti delegirani akt proglasi nezakonitim i poništi, s obrazloženjem da je Komisija njime nepravilno primijenila treći paragraf 100. članka Uredbe o zajedničkom reguliranju poljoprivrednih tržišta  (CMO), te ga na slučaj hrvatskog terana primijenila retroaktivno i krivo ga interpretirala.

Slovenska zastupnica u procesu  Verena Klemenc kazala je da je Komisija postupila nezakonito i uzrokovala štetu slovenskim vinarima, te da je takvu uredbu, ako je smatrala potrebnim, morala donijeti prije ulaska Hrvatske u EU.Bruxelles u procesu zastupa  Barbara Rous iz pravne službe Europske komisije, inače slovenska državljanka, no ona je u usmenoj raspravi naglasila da je Komisija postupala legalno i da nije prekoračila svoje ovlasti. Komisija se po njenom tumačenju morala umiješati u slovensko-hrvatski vinski spor i riješiti ga nakon što nije uspjelo doći do sporazumnog rješenja dviju članica, istakla je Rous.

Hrvatski predstavnici na današnjoj su usmenoj raspravi iznijeli stajalište Hrvatske o bivšem slovensko-hrvatskom sporu o teranu, ističući  da je Komisija tek 2017. svojim aktom ispravila nepravdu koja je bila počinjena prema hrvatskim vinarima iz Istre. Hrvatska formalno nije strana u postupku u kojemu su sučeljene Slovenija kao tužeća i Komisija kao tužena strana.

Kako  prenose slovenski mediji, opći sud EU-a u Luksemburgu svoju će presudu vjerojatno donijeti iduće godine i na nju je moguća žalba koju Slovenija, ako ne uspije u sadašnjoj fazi, namjerava uložiti. U međuvremenu, kako ističu, prodaja hrvatskog terana iz Istre u Sloveniji je i dalje zabranjena jer je prije dvije godine na zahtjev proizvođača kraškog terana donesen akt kojemu se tom vinu priznaje status robne marke, odnosno brenda, a onemogućava pojavljivanje na slovenskom tržištu vinu s isti nazivom.