Dnevne novosti

Sabor raspravio izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu

02.12.2019 07:25 ZAGREB, 29. studenoga 2019. (Hina) - Zastupnici Hrvatskog Sabora raspravili su u petak prijedlog izmjena Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojima se žele stvoriti bolji uvjeti za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz, posebice za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju.
Dosadašnja provedba zakona ukazala je na određene nedostatke i potrebu za dodatnom razradom odredbi vezanih uz povlašteni prijevoz putnika i vozila, posebice prijevoz osoba s invaliditetom, djece s poteškoćama u razvoju i njihove pratnje, rekao je državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver. Također, predloženim zakonom podrobnije će se urediti odredbe o nadoknadi financijskih sredstava za besplatni prijevoz i urediti mogućnost raspisivanja javnog natječaja za obavljanje javnog prijevoza na državnoj liniji od općeg gospodarskog interesa zajedno s namjenski građenim brodom u vlasništvu Agencije za obalni linijski pomorski promet. Uredit će se i izgradnja broda uz financijsku potporu sredstava Europske unije, koji bi se zajedno s linijom od općeg gospodarskog interesa dodjeljivao javnim natječajem.

Za provedbu zakona u proračunu je za 2020. osigurano 329,5 milijuna kuna, a za 2021. 340 milijuna kuna, rekao je Bilaver napominjući da će uvjeti i način ostvarivanja prava biti utvrđeni pravilnikom. Arsen Bauk (SDP) izrazio je zadovoljstvo podrškom tom zakonskom prijedlogom i prihvaćanjem inicijative Udruge brački pupoljci da se omogući povlašteni prijevoz djeci s poteškoćama u razvoju.Ljubica Lukačić (HDZ) najavila je potporu donošenju zakona i zahvalila je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na rješavanju problema prijevoza osoba s invaliditetom.

Miro Bulj (Most) također je najavio potporu donošenju zakona ocijenivši je kako će se time ispraviti nepravda prema osobama s invaliditetom.Goran Marić (HDZ) upozorio je na problem nemogućnosti prijevoza učenika koji s otoka Lastova trebaju ići u srednju školu u Korčulu. Stjepan Čuraj (HNS) pozdravio je donošenje zakona koji će omogućiti povlašteni prijevoz osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju zbog njihovih specifičnosti, kojima to do sada nije bilo omogućeno.