Dnevne novosti

Sabor danas o vladinim uredbama koje uređuju pojedina pitanja iz njegova djelokruga

29.11.2019 07:20 ZAGREB, 28. studenoga 2019. (Hina) - Zastupnici Hrvatskog sabora nastavljaju s radom u petak raspravom o Konačnom prijedlogu Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora u razdoblju kada Sabor redovito ne zasjeda ili je raspušten, a glasovat će i o raspravljenim točkama dnevnog reda.

Na temelju tog zakona, Vlada Republike Hrvatske steći će ovlast da u razdoblju u kojem Hrvatski sabor redovito ne zasjeda te iznimno i u razdoblju kada je Hrvatski sabor raspušten ili mu je istekao mandat uredbama uređuje pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Sabora. I to uvažavajući sva naprijed navedena ustavna ograničenja, kao i tri dodatna materijalna i vremenska ograničenja koja su u dosadašnjoj zakonodavnoj praksi utvrđena delegirajućim zakonima.

Ovlast delegirana tim zakonom odnosi se na razdoblje od godinu dana počevši od 10. prosinca 2019., navodi se u obrazloženju. Predlaže se da uredbe na temelju zakonske ovlasti koje vrijede na dan stupanja na snagu tog zakona ostaju na snazi, a najdulje do 30. studenoga 2020. Sjednica počinje u 9,30 sati.